Nyheter

Brandmän från Kristianstad hjälpte till

Brandmän från bland annat Kristianstad och Perstorp deltog under natten i arbetet med den järnvägscontainer med giftig vätska som vält i Trelleborgs hamn i måndags kväll.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2003

Trelleborgs västra infart öppnades för trafik igen tidigt på tisdagsmorgonen.

Då hade räddningstjänsten bärgat järnvägscontainern och konstaterat att tanken var hel.

Olyckan inträffade strax efter 18.30 i närheten av TT-Linjens terminal och framkallade ett stort räddningspådrag.

I början misstänkte man att den skadade giftbehållaren hade sprungit läck. Någon slags vätska rann från containern som innehöll epiklorhydrin.

Stadens västra infart spärrades av för trafik och passagerare och fordon till färjorna dirigerades om med polisens hjälp.

På plats arbetade bland annat fem kemidykare. Giftbehållarens innehåll kunde pumpas över till en oskadad tank.

Sent på natten kunde räddningspersonalen slå fast att den skadade containern inte läckt ut något av sitt giftiga innehåll. Den klara vätska som droppade från behållaren var helt enkelt regnvatten.

Epiklorhydrin är en lättflyktig vätska med kloroformliknande lukt. Den framställs ur glycerol och används vid tillverkning av epoxiplaster. Det är lättantändligt, frätande och kan ge allergi och cancer.

Lennart Svenezon och TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.