Nyheter

Brandstationen i Hässleholm saknar brandlarm

Brandstationen i Hässleholm saknar, jo just det, brandlarm.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2003

Enligt ett brand- och tillsynsprotokoll daterat den 27 augusti 2001 ska brandstationen i Hässleholm med tillhörande lokaler skyddas med automatiskt brandlarm som är direktkopplad till SOS.

Det gör den inte. Trots att det är två år sedan protokollet skrevs och trots att det står som nummer ett i åtgärdsprogrammet som skrevs vid tillsynen.

Brandlarm finns i teknikutrymmen, i korridorer och på andra strategiska ställen, men inte till exempel i vagnhallen där alla de dyrbara brandbilarna står.

– Naturligtvis borde vi föregå med gott exempel och ha larm på hela anläggningen, säger Anders Nählstedt.

Juristen Jan Nykvist vid Räddningsverket säger att det inte begås något lagbrott, men att det naturligtvis "ser snyggt ut" om räddningstjänsten själv uppfyller alla krav som rimligen kan ställas när det gäller förebyggande säkerhet.

Ett totaltäckande larm skulle kosta några hundratusen kronor. Pengar som, enligt Anders Nählstedt, inte finns i räddningstjänstens budget. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.