Annons
Nyheter

Buskörning på Österäng

Nyheter • Publicerad 25 september 2003

Nils-Erik "Tollarps Nisse" Nielsen får inleda dagens jourhavande. Han ställer en rak fråga till samtliga partier i Kristianstads kommun:

– Vilken syn har ni på tätorterna Kristianstad och Åhus kontra övriga delar av kommunen? Man gullar och daltar med Kristianstad och Åhus medan man försöker utplåna de övriga delarna, man behandlar dem som något som katten släpat in, säger Nils-Erik "Tollarps Nisse" Nielsen.

Annons

Dagens andra samtal kommer från en man på Österäng i Kristianstad. Han har tröttnat på att ungdomar "buskör" med sina EU-mopeder inne bland hyreshusen.

– De kör väldigt fort och rätt vad det är springer ett barn ut från en trappuppgång, då hinner de inte stanna. Ska det behöva hända något innan polisen och ABK reagerar? Sätt upp rejäla förbudsskyltar och gör en och annan koll här ute, uppmanar Österängsbon bostadsbolaget och polisen.

Enligt vägverket får så kallade EU-mopeder inte framföras på cykelfält eller på cykelbana. Den gamla typen av mopeder och klass tvåmopeder med pedaler ska däremot använda cykelbana alternativt vägrenen om det inte finns cykelbana.

Nästa ärende på dagordningen gäller sophämtningen på Anemonvägen i Hammar.

– Vi ifrågasätter sophämtarnas metoder, ena veckan tömmer de på morgonen, en annan vecka tömmer de på kvällen. Men framförallt så vräker de bara ned sopor som ligger ovanpå kärlen på golvet, och tappar de något på vägen till sopbilen så får det ligga kvar. Det är för svinigt, säger en man som bor vid Anemonvägen.

– Sophämtarna har ingen yrkesstolthet, tillägger han.

Det håller inte Jan Appelqvist, återvinningsingenjör på Kristianstads Renhållnings AB, Krab, med om. Han förklarar att sophämtarna inte är skyldiga att bära ut överfulla säckar eller kärl, men att de bör visa goodwill och göra det en gång.

– Sedan, om det inträffar igen, ska sopkillarna ta kontakt med oss så att vi kan ta kontakt med abonnenten, säger Jan Appelqvist och förklarar att om kärlen ständigt är överfulla har abonnenten/abonnenterna sannolikt för få kärl alternativt för små abonnemang,

Gällande nedskräpningen berättar han att Krab:s policy är att sophämtarna ska plocka upp sopor som trillar ur trasiga säckar och kärl.

– Det är precis som att bo i en djungel. Vi vågar inte gå ut på kvällarna, säger en upprörd kvinna som bor i ett av ABK:s tre höghus bakom Chrilles Taverna på Gamlegården.

Annons

– Vi orkar inte längre, ABK lyssnar inte på oss. Ska buskarna och träden få växa sig lika höga som husen? Byt ut den som är ansvarig, säger hon men påpekar samtidigt att det också finns "jätteduktiga" fastighetsskötare på Gamlegården och Näsby.

Att det finns synpunkter på buskarna och träden i området kommer som en nyhet för Kristianstadsbyggen AB:s områdeschef Bertil Svensson. Han konstaterar att det finns en del höga träd i området, exempelvis lönnar som kan bli runt tio meter höga, men att de tillhör stadsbilden.

– Vi hade ett möte med personalen där ute i förra veckan och vi får titta på det här nu när vi går in i beskärningstider, säger Bertil Svensson.

Christel har två stycken svenska halvblodshästar hos sina föräldrar i Horna. Hon berättar att hästarna är på bete just nu och att hon kör vatten till dem varje vecka. Men när hon kom till hästarna i onsdags var sju blå vattentunnor á 40 liter borta.

– Hur ska jag nu kunna få upp vatten till mina hästar? Om du som har stulit dem har något samvete överhuvudtaget: lämna tillbaka dem! säger Christel som även uppmanar alla som vet något om tunnornas försvinnande att höra av sig.

Undertecknad har Christels telefonnummer och nås på 044-47004.

Slutligen berättar Barbro från Åhus att hon har hittat ett brunt läderkoppel med tillhörande stryphalsband till en mindre hund på stranden mellan Täppet och skjutfältet.

Först lade hon upp det på en väl synlig plats, men där låg det kvar, så till slut tog hon hem det. Barbro nås på telefonnummer 044-243075.

Magnus Grunnon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons