Annons
Nyheter

Byggarbetare i nordöstra Skåne gick ut i strejk

Vid midnatt utbröt stejken bland byggnadsarbetare. Sammanlagt dryg 4 000 medlemmar på omkring 200 byggen runt om i landet har gått it i strejk. Inom Byggnads avdelning 5 i Kristianstad berörs tre byggarbetsplatser: Skanskas nybygge på Kvarnen i Kristianstad med femton byggarbetarde, LB-Hus tillbyggnad på Tunnbyskolan i Bromölla med nio och NCC:s ombyggnad av Drott på Fösta Avenyen i Hässleholm med fem arbetare.
Nyheter • Publicerad 23 april 2001

De tre medlarna Göte Larsson, Göran Ljungström och Gunnar Högberg lämnade på söndagskvällen sitt uppdrag sedan de misslyckats med att sy ihop en uppgörelse mellan t Byggnads och Byggindustrierna.

Därmed ligger bollen hos parterna om medlingen ska återupptas.

Annons

– De måste själva kalla på medlarna igen, säger Medlingsinstitutets pressekreterare Anne-Marie Egerö till TT.

Medlingsinstitutet kan också begära tvångsme

– Vem går och väntar fem månader på sin slutlön?

Så sammanfattar Ingemar Hellström, fackets förtroendeman på NCC på byggarbetsplatsen Kista Tower i nordvästra Stockholm, anledningen till byggnadsarbetarnas strejk.

Innan byggnadsarbetarna får ut sin fullständiga lön görs en mätning var tolfte vecka där arbetsgivaren kollar av vad som gjorts. Sedan dröjer det ytterligare flera veckor innan den slutgiltiga lönen betalas ut, vilket leder till att en stor del av lönen kommer så sent som fem månader i efterskott, förklarar lagbasen på bygget, Bernt Hoxell.

I dag får byggnadsarbetarna ut ungefär 60% av prestationslönen var fjärde vecka. Facket vill att den nivån höjs till 90%.

– Det är den viktigaste frågan av alla, säger Bernt Hoxell.

Arbetsgivaren har tillmötesgått fackets krav på höjda löner, fullt utbyggd helgersättning och påbörjad arbetstidsförkortning. Men utbetalningsnivån av prestationslönen har hela tiden varit en huvudfråga för Byggnads.

Medlingsinstitutet kan begära tvångsmedling utan parternas godkännande om institutet tror att det skulle främja en lösning.

Lennart Svenezon och TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons