Annons
Nyheter

Byggnads varslar om strejk

Svenska Byggnadsarbetareförbundet beslutade på fredagsmorgonen att varsla drygt 4 000 byggnadsarbetare om strejk på totalt 243 byggarbetsplatser runt om i landet. Inom Byggnads avdelning 5 i Kristianstad berörs tre byggarbetsplatser: Skanskas nybyggnation på Kvarnen i Kristianstad med femton medlemmar, LB-Hus tillbyggnad på Tunnbyskolan i Bromölla med nio medlemmar och NCC:s ombyggnad av Drott på Fösta Avenyen i Hässleholm där fem medlemmar i Byggnads är sysselsatta.
Nyheter • Publicerad 6 april 2001

– Det är Sveriges Byggindustrier som tvingar oss att ta till den här drastiska åtgärden. Det var dom som avbröt förhandlingarna, det var dom som sa upp avtalet och det var dom som varslade om konfliktåtgärder först. Och det är dom som vill ha in medlare i en fråga som man egentligen inte kan medla i. Då hade vi inget annat val än att varsla om strejk, förklarar Byggnads ordförande Ove Bengtsberg.

Strejken träder i kraft natten mellan torsdagen den 19 april och fredagen den 20 april.

Annons

- Vi har dessutom gjort upp om en helt ny löneparagraf, efter ett och ett halvt års gemensamt arbete, som trädde i kraft så sent som för drygt två år sedan. Och nu vill Sveriges Byggindustrier riva upp den. Vi har hela tiden velat förhandla men genom att arbetsgivarna krävt en oberoende kommission, som ska se över våra lönesystem, så omyndigförklarar de både oss och sig själva, säger Ove Bengtsberg.

Konflikten mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads handlar varken om kronor, ören eller procentpåslag. Den handlar i stället om principer. Principen om att byggnadsarbetarna också ska ha någonting att säga till om eller om arbetsgivarna självsvåldligt ska få bestämma över vilka lönesystem som ska råda på arbetsplatserna.

– Vi har också gjort upp med tre andra arbetsgivare; VVS- installatörerna, Glasmästeribranschen och Plåtslageriernas Riksförbund. Det visar ju att vi inte är omöjliga att förhandla med, förklarar Ove Bengtsberg.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons