Annons
Nyheter

C4-sällskapet kräver mer pengar till nästa års Kristianstadsdagar

Skjut till mer pengar, annars blir det inga Kristianstadsdagar nästa år. Ett sådant ultimatum riktar nu C4-sällskapet till de politiskt ansvariga inom Kristianstads kommun, och kräver besked inom ett par veckor.
Nyheter • Publicerad 22 september 2001

Centrumledaren Åke Andersson, som fått C4-sällskapets uppdrag att tala med kommunen i frågan, förklarar att sällskapets styrelse – med de resurser och medel som finns idag – helt enkelt inte vågar fatta beslut om att genomföra Kristianstadsdagarna nästa år.

– Det är alldeles för skört med två personer att genomföra Kristianstadsdagarna under nio dagar, säger han, och hänvisar till sina egna erfarenheter som festivalgeneral i somras:

Annons

– Det är en arbetssituation som inte är normal. Man kan inte fordra att människor ska arbeta på det sättet, nästan dygnet runt i tre månader. Formerna för Kristianstadsdagarnas genomförande har diskuterats under en följd av år. Den nuvarande ordningen, där C4-sällskapet står som arrangör medan festivalkansliet lyder under kommunens kultur- och fritidsförvaltning, har inte varit tillfredsställande. Framför allt har det – ur kommunens synvinkel – rått en osäkerhet kring det ”dubbla arbetsledarskapet”, vilket i sin tur lett till osäkerhet kring ansvaret i olika frågor.

Kommunen har också försökt förmå C4-sällskapet att ta över ansvaret för festivalkansliet, men C4-sällskapet har inte varit intresserat.

Genom stiftelsen Regionen Kristianstad och dess nybildade evenemangsbolag öppnas en möjlighet att tillfredsställa såväl kommunen som C4-sällskapet. Festivalkansliet med flyttas helt enkelt över till det nya bolaget, är tanken. Kultur- och fritidschefen Bengt-Åke Kjell lägger också ett sådant förslag på nämndens bord i nästa vecka. Men C4-sällskapet vill se en ordentlig förstärkning av resurserna för kansliet. De 1,5 tjänsterna (cirka 450000 kronor) som idag finns på kansliet räcker inte, säger Bo Bengtsson, VD för Kristianstads Sparbank och vice ordförande i C4-sällskapet.

– Vi anser att det krävs resurser motsvarande 900000 kronor, säger han. Totalt, med arbetskostnader och liknande, behöver vi ett kommunalt stöd på två miljoner kronor för att Kristianstadsdagarna ska kunna genomföras. C4-sällskapet vill ha besked inom ett par veckor, annars är det oklart om det blir några Kristianstadsdagar nästa år.

Ett ultimatum, helt enkelt.

– Sådana här processer har vi varje höst, men helt klart krävs det mer resurser, säger Bo Bengtsson. Hur kommunen svarar på C4-sällskapets ultimatum är oklart. Kommunalrådet Bo Kristiansson (s) säger att kommunen har ett stort intresse för Kristianstadsdagarnas fortlevnad, och att kommunen är beredd att stödja arrangemanget även nästa år.

– Men vi vill veta hur Kristianstadsdagarna i så fall ska genomföras och vilka resurser som krävs, säger han. Dessutom vill vi ha nu är en redovisning av årets Kristianstadsdagar.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-185590
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons