Dags för nya orange kuvert
Närmare en halv miljon människor får kuvert den här gången, varav 100000 är förtidspensionärer. Förstagångsväljarna är de från 18 år, som 1999 en inkomst av minst 8800 kronor.
27 april delas det blå valpaketet ut till dessa förstagångsväljare, som i genomsnitt har 350 kronor var att placera. Sista maj ska valet vara gjort. Annars placeras pengarna automatiskt i sjunde AP-fondens Premiesparfond.
Redan i går fick "de gamla sparararna" cirka 20 miljarder kronor i nya pensionsrätter. Från och med i dag är det under en period inte möjligt att byta fond, om man vill det, eftersom fondhandel anses pågå. Efter den 17/4 är det fritt fram igen. Men det är inte särskilt många som gör byten.
Varje dag mellan 300 och 400. Av dem är cirka 40 byten från premiesparfonden, berättade Rune Lindohf. Som också påminde om att den statliga fonden, precis som alla andra fondförvaltare, försöker göra så bra affärer som möjligt. Den statliga fonden är därmed inte ett mer eller mindre tryggt val än andra blandfonder. Hur gick det förra valet, egentligen? Hur tog väljarna emot valpaketet? Vad hade de för grund för sina val? Det fick PPM, premiepensionsmyndigheten, besked om genom en SIFO-undersökning till över 1000 personer, och djupintervjuer med 28 personer.
Motsvarande undersökningar gjordes också i första generationens invandrargrupper, men visade i princip inte på några större skillnader.
17 procent tyckte att valpaketet var mycket lätt att förstå, och ytterligare 46 procent att det var lätt att förstå. Sammanlagt 64 procent är ett mycket bra resultat, sa Rune Lindohf.
Inte fullt lika många var säkra på att de haft nytta av informationen i valpaketet i sina val, 35 procent.
Enkäten visade att valpaketet och media svarat för den mesta informationen inför valet. För 64 procent var valpaketet en tung faktor, för 53 procent var information i media den tunga faktorn.
Att fondbolagen också stått för information hamnade förvånansvärt långt ner, på 20 procent, fortsatte Rune Lindohf.
Och det fick sin förklaring i djupintervjuerna: vi vill inte ha reklam, som man fick från fonderna, utan objektiv information. Statistik visar att 57 procent av väljarna spred sina risker på olika fonder. 46 procent valde fonder med lägst avgifter, och 44 procent fonder med högst avkastning.
19 procent ville medvetet placera i premiepensionsfonden, och gjorde därför, lika medvetet, ett passivt val.
Bara 4 respektive 3 procent brydde sig inte, eller svarade "vet inte riktigt".
Ser man till hela riket gjorde 67 procent ett aktivt val av pensionsfonder, något fler kvinnor än män. Kvinnorna är generellt mer aktiva än män, utom de i åldersgruppen 58-62 år. Man vet också att kvinnor mer generellt har mindre pengar att placera, men att man helst gör det långsiktigt. I Skåne fanns vid förra pensionsvalet exakt 539910 premiepensionssparare, varav drygt 263000 var kvinnor. Över 181000 skåningar valde sjunde AP-fonden. 66 procent gjorde ett aktivt val (68 procent kvinnor, 65 procent män). Mest populära fonder i Skåne var Robur Contura, AMF Världen och Robur Medica.
I Kristianstad, Bromölla och Östra Göinge var det aktiva valet klart högre än i riket: 75 respektive 76 och 75 procent. I Hässleholm och Osby gjorde 69 procent aktiva val.
Mest
De allra mest aktiva fanns i Bjurholm i Västerbotten, där 86 procent gjorde ett aktivt val (88 procent kvinnor, 83 procent män).
Minst aktiva i landet var Botkyrkas invånare, med 57 procent aktiva väljare.