Annons
Nyheter

Dahlgrens nya barnbok

Nyheter • Publicerad 16 september 2003

Första boken om hundbästisarna Lars och Urban var extremt påkostad med cd-skivor och fotografier av Denise Grünstein. Uppföljaren, "Lars & Urban: Faster Los hemlighet", är betydligt mer modest.

– Fast nu ser hundarna mer ut som inne i mitt huvud, säger en förkyld men nöjd Eva Dahlgren.

Annons

Barnboken "Lars & Urban och pudelstjärnorna" handlade om två hundar som far till månen. I uppföljaren bär det av till ett land långt bortom Indien på jakt efter en försvunnen faster. Budskapet är vänskap.

– Den handlar om två killar som pratar med varandra om allt. Och det är en viktig grej. Killar är ju lite sämre på att prata med varandra än vad tjejer är. Men just att de inte skyggar för sina känslor. Det tycker jag är viktigt, fast det tror jag ungarna skiter i, skrattar Eva Dahlgren.

Hon fortsätter:

– Alla går omkring och tror att man är så ensam och annorlunda, särskilt barn. Och då kan det vara skönt att känna igen sig i en hund.

I den nya boken har hundarna Lars och Urban fått nya ansikten. Borta är fotografierna av skådespelarna Rikard Wolff och Björn Kjellman som illustrerade hundkompisarna. För illustrationerna står nu Pål Jansson.

Eva Dahlgren tyckte synd om alla som skriver brev till henne och undrar hur det skulle gå för Lars och Urban. Hon ville inte att de skulle bli tonåringar innan fortsättningen kommit ut.

Tror du inte barnen blir besvikna när Lars och Urban ser så helt annorlunda ut?

– Jo, det kan ju hända. Men å andra sidan är barn inte så stiffa som vi vuxna är. De har lättare att jamma på sådana här saker. De tittar ju på bilder uppochned och tycker att de är jättebra. Jag tror att de är mer intresserade av hur det går för Lars och Urban.

Om första boken vände sig till barn i förskoleåldern, riktar den här sig till något äldre barn. De som precis lärt sig att läsa. Tror Eva Dahlgren. Men hon tänker inte på vem hon skriver för, säger hon. Hon skriver helt enkelt om sådant hon själv tycker är roligt.

– Man får ju inte vara hur vuxen som helst i sitt tänkande. Och det är just det som är så fascinerande med att skriva barnböcker. Att det är så fantasifullt, att det inte behöver vara som i verkligheten. Man kan vrida och vända på det hursomhelst, och det är bara min egen fantasi som stoppar den. Vilket kan vara irriterande ibland.

Annons

Eva Dahlgren har redan börjat skriva på sin tredje bok. Går allt enligt planerna finns den ute i handeln om ett år. (TT Spektra)

Kajsa Heinemann

BARNLITTERATUR
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons