Nyheter

Danska chef för nya museet

Nyheter • Publicerad 22 januari 2001

KULTUR. Danskan Jette Sandahl blir chef för det omdiskuterad Världskulturmuseet i Göteborg. Sandahl är historiker och psykolog och har varit med om att bygga upp Kvinnomuseet i Århus. Hon är idag chef för utställningarna vid Nationalmuseet i Köpenhamn. Sandahls tvärvetenskapliga meriter och hennes erfarenhet av att bygga ett museum från grunden gör henne lämplig som chef för Världskulturmuseet som öppnar 2003, enligt informationschefen Peter Skogh.

Världskulturmuseet annonserade förra året efter en chef, fick knappt några svar och gick därefter över till en mer aktiv rekrytering. När man nu väljer Jette Sandahl får man en person som engagerat sig i debatten om museiverksamhetens förändring.

Världskulturmuseet har varit hett omdebatterat sedan etableringsbeslutet togs för några år sedan. Först

blossade debatten upp om museiflytten från Stockholm till Göteborg som regeringen planerade. Beslutet blev

att Folkens Museum Etnografiska, Medelhavsmuseet och Östasiatiska museet stannar i Stockholm men samlas

under samma paraply som Statens museum för Världskultur.

Lokaliseringen av det nya museet till Korsvägen ledde till en hård kamp för att rädda de kulturhus som revs för

att ge plats för museet. Nu ser det ut som om museet knappt kommer att ha några pengar till utställningar när det väl står klart. (PM)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.