Annons
Nyheter

Danskt företag sköter toaletterna

Runt 700 toaletter och 32 duschar i centrala scoutlägret. Företaget som ser till att scouterna kan sköta hygienen är det danska företaget Godik. Med scoutlägret är det första gången som det danska företaget slår sig in på den svenska marknaden för hyrtoaletter.
Nyheter • Publicerad 1 augusti 2001

I Sverige finns det två stora aktörer på marknaden för hyrtoaletter, SITA (där före detta Sellbergs ingår) och Hyrtoaletten. Danska Godik har funnits i fem år och har enligt egen utsago 90 procent av marknaden för bajamajor i Danmark och hyr också enligt egen utsago ut bajamajor till de flesta större arrangemang i Danmark, bland annat har de funnits på Roskildefestivalen. De räknas som Skandinaviens största uthyrare av toaletter. Godik är också etablerat med samarbetspartner i Norge, och scoutlägret i Rinkaby är det första steget in i Sverige. – Vi har haft stora scoutläger tidigare och hade det senaste lägret i Danmark med 28000 deltagare, säger företagets VD och grundare Kim Godiksen. Att Godik har många toaletter att hyra ut, genom att företaget samtidigt som scoutlägret pågår, har toaletter uthyrda till en stor sammankomst av entusiaster för gamla fartyg i Esbjerg på Jylland. Där är det runt 70000 deltagare. Att danskarna fick kontraktet för Rinkabylägret har enligt dem själva att göra med deras specialtoaletter. – Våra toaletter är utrustade med handfat, urinoar och vattenspolande toaletter. – Det är viktigt med handfat på toaletterna när det är så många personer samlade på ett ställe med tanke på risken för epidemier, säger Kim Godiksen. För närvarande satsar Godik på att etablera sig i Sverige. – Vi söker en samarbetspartner, säger han. Å andra sidan är Hyrtoaletten redan etablerat i Danmark med ett tiotal ombud. En av scoutlägrets ansvariga för toaletter, vatten och sopor är Ulf Östan. Han säger att det var de tre leverantörerna SITA, Hyrtoaletterna och Godik, som konkurrerade om anbudet och att det inte var priset allena som avgjorde valet. – Hela avtalet är värt cirka två miljoner kronor, men det skilde sig inte mycket i prisnivå mellan de tre leverantörerna. I valet utgick vi från totallösningen, där bland annat miljö och tidigare erfarenhet räknas in. – Alla tre hade erfarenhet av scoutläger. Ett skäl till vårt val är transporten. Det är inte längre till Danmark härifrån. marcus.haraldsson @kristianstadsbladet.se

Av Marcus Haraldsson 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons