Nyheter

Där världen börjar på nytt varje dag

Nyheter • Publicerad 19 januari 2003

TANKEN. ”Att göra sig fri är ingen konst. Konsten är att förbli fri” skriver André Gide. Är vi fria så länge vi rör oss fritt? Är vi fria när vi är på väg? Förlorar vi friheten när vi blir bofasta? Är frihet att göra vad man vill?

Om det är så - kan man få för mycket frihet? Eller är det bara att önska sig mer och mer? Blir livet, när man önskat färdigt, absolut fritt?

Om det är så - är alla plikter och skyldigheter hinder på vägen till frihet? Längtan efter semester är väl i grunden en förhoppning om att befrias från vardagens plikter. Efter semestern tycker många att det är skönt att komma tillbaka till jobbet. Vad händer om vi inte längtar hem? Vad händer om vi inte tycker det är skönt att börja jobba igen?

Jag tycker om att resa utan alltför fasta planer och tidsramar och att skriva så mycket jag kan. Tiden är inte så viktig, efterhand skapar resan sin egen rytm och sin egen berättelse. Att resa är att samla på förstahandsintryck.

Hur gärna jag än vill kan en plats eller person bara debutera en gång. Känslan för och upplevelsen av nya platser och människor är drivkraften. På väg börjar världen på nytt varje dag.

Tomas Polvall

- kulturskribent och mångårig medarbetare på kultursidan.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.