Nyheter

Det har blivit lättare att göra tidskrifter

Nyheter • Publicerad 8 juni 2001

TIDSKRIFT. Allt man behöver är dator, skrivare och lite papper. Har man dessutom några bra texter är det bara att sätta igång och skriva ut sin första upplaga – om än kanske bara i det lilla formatet.

Den allt enklare tryckprocessen har förstås gjort att det på senare tid kommit ut en rad små tidskrifter och fanzines. Ofta är de ganska dåliga och slutar komma ut efter ett eller ett par nummer. Men det finns undantag. Ett av dem är tidskriften Gud & Handel, en liten märklig skapelse som ges ut av några elever från Skrivarlinjen på Skurups folkhögskola.

Det tredje numret – som levereras i en genomskinlig påse – rör sig mellan olika konstarter; här finns både ett häfte med poesi och prosa, några teckningar och en ljudkassett med experimentell elektronisk musik. Bäst är Katarina Laurmaas bidrag, novellen Inte en rörelse man kunde tycka om. Här finns ett säkert handlag med språket och en diffus, mardrömsliknande grundkänsla som både skrämmer och fascinerar. Ungefär som en film av David Lynch eller Peter Greenaway.

Gud & Handel är alltså ett bra alternativ för dig som vill ta en titt på vad som händer inom den unga litteraturen just nu. Redaktionen nås per e-post på gud_handelyahoo.se

PETTER BENGTSSON

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.