Nyheter

Disneys försenade konserthus

Efter många års bekymmer skall Walt Disney Concert Hall i Los Angeles invigas i höst. Men fortfarande finns problem att lösa.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2003
Den Frank Gehry-ritade Walt Disney Concert Hall i Los Angeles planeras att öppna i höst. Bild: LENA FROM
Den Frank Gehry-ritade Walt Disney Concert Hall i Los Angeles planeras att öppna i höst. Bild: LENA FROMFoto: 

Sveriges Radios förre chefsdirigent Esa-Pekka Salonen och hans Los Angeles Philharmonic Orchestra spås gå en svår framtid till mötes. Detta trots att första spelåret är helt utsålt när orkestern i oktober flyttar in i nya lokaler, ritade av Frank Gehry. Bygget av Walt Disney Concert Hall har kantats av en rad - främst ekonomiska - svårigheter. Därför har det pågått hela 15 år och invigningen blivit kraftigt försenad. Under tiden har verkligheten förändrats. Såväl för den klassiska musikens förutsättningar, som för Los Angeles som stad. Den klassiska musikens publik utgörs fortfarande till sin majoritet av vit, övre medelklass i övre medelåldern. Men denna befolkningskategori dominerar inte längre i Los Angeles, där gruppen spansktalande (hispanic) sedan länge passerat de svarta som minoritet och där även armenier och asiater är stora invandrargrupper som stadigt växer. – Dessa olika kulturer föredrar sin egen musik. Den klassiska musiken är inte längre ett självklart val. Bara ett alternativ bland många, skriver tidningen The New York Times som tvekar om orkesterns musikutbud kan locka besökargrupper. Esa-Pekka Salonen har som orkesterns konstnärlige ledare visserligen gjort ett spännande, men knappast fängslande program för orkesterns första spelår, anser tidningen och ifrågasätter om det i dag räcker med en hipp byggnad för att gjuta nytt liv i en gammal musikorganisation. Den hade kunnat tillägga att det marknadsvärde som en byggnad av Frank Gehry betingade för 15 år sedan rasat sedan dess. Internationellt kommer konserthuset inte att få samma magnetiska dragkraft som när Bilbao med Frank Gehrys Guggenheimmuseum blev först med ett stort, slående exempel på för sin tid nydanande arkitektur. Som idé är Walt Disney Concert Hall äldre än Guggenheimmuseet i Bilbao. Walt Disneys änka ville tidigt hylla sin make. Hon skänkte grundplåten 1987 och Gehry hade modellen färdig 1991. Som byggnad var konserthuset också tänkt att stå klart tidigare än museet, presenterat i modell 1993 och invigt för sex år sedan. Inte konstigt således, att fasaderna visar påfallande likheter med museet i Bilbao. Färdigbyggda kommer de att stå som en armada med uppspända spinnaker-segel av rostfritt stål i downtown, Los Angeles. Och som en till synes senfärdig privatfinansierad kopia i USA av en offentligt styrd succé i Bilbao, där Frank Gehrys Guggenheimmuseum lyckats gjuta nytt liv i hel stad. (TT Spektra) Lena From kultur@kristianstadsbladet.se

LOS ANGELES MUSIK
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.