Annons
Nyheter

Djur lämnade utan tillsyn

Länsveterinären och miljö- och hälsoskyddsförvaltningen har tvingats ingripa mot en djurägare som lämnat ett 15-tal djur utan tillsyn. Om ingen förbättring sker över helgen överväger myndigheterna att omhänderta åtminstone ett av djuren.
Nyheter • Publicerad 3 augusti 2001

Det var i början av veckan som länsveterinär Pia H Törnquist tog emot anmälan från en privatperson. Stängslet kring hagen där djuren vistas var sönder och kor och kalvar tog sig ut. Dessutom hade djuren lämnats utan tillsyn i över en vecka, hävdade anmälaren.

När personal från kommunens miljö- och hälsoskyddskontor for ut till hagen hade djuren rymt genom det söndriga stängslet och fick samlas in. Vattentillgången i hagen var heller inte tillräcklig.

Annons

Lantbruksinspektör Anna Starck upptäckte också att ett av djuren, en kviga, var i mycket dåligt skick. Hon var mager och hade infekterade sår och måste eventuellt avlivas..

– Vi förklarade för djurägaren att hon måste reparera stängslet och låta en veterinär titta på kvigan, säger Anna Starck.

Men när hon var ute på platsen igen igår var det visserligen bättre stängslat, men kvigan såg lika bedrövlig ut.

Anna Starck och Pia H Törnquist tog därför kontakt med en veterinär, som dock bedömde att kvigan kunde stå kvar över helgen. En närboende har också lovat att ha djuren under uppsikt.

– Vi ska dit igen på måndag. Har inget hänt då får vi eventuellt omhänderta kvigan, säger Anna Starck.

Matti Stenrosen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons