Nyheter

Djurplågeri överge katt

Nyheter • Publicerad 5 augusti 2004

Det var få som lyckades komma fram till jourhavande reporter på tisdagen. Annat var det i går. Telefonen gick varm under hela timmen och ämnena som togs upp varierade kraftigt.

Mildred Hilleskog i Knislinge var den första att höra av sig. Hennes inlägg visar att även ett tråkigt misstag kan leda till skratt. Det gäller Kristianstadsbladets förstasida i går. I vissa tidningar var texten under den stora bilden med cyklisterna skrivet på ett nonsensspråk.

– Det ser mycket roligt ut. Jag trodde först att artikeln handlade om utländska turister och därför var skrivet på ett annat språk, men på insidan i tidningen är artikeln skriven på svenska, säger Mildred i telefon.

Kristianstadsbladets nyhetschef Bengt-Inge Schölin beklagar den felaktiga texten:

– På grund av ett misstag blev det fel på onsdagens förstasida. Felet upptäcktes 00.30 på natten till onsdagen och åtgärdades då, men det hann drabba en mindre del av Kristianstadsbladets läsare.

Astrid reagerar också på vad hon läst i Kristianstadsbladet, närmare bestämt onsdagens artikel om att 150 platser inom äldreomsorgen i Kristianstad står tomma för närvarande.

– Jag undrar vad de gjort av alla de personerna som tidigare hade sängarna. Ligger de två och två i andra sängar nu? undrar Astrid, som även har andra funderingar kring omsorgen av de äldre i samhället.

– Jag tycker att kommunen ska satsa på vården i stället för att inrätta nya, dyra chefs-tjänster. Dessutom behövs en äldreombudsman i Kristianstads kommun. Med alla ned-dragningar som görs är man ju rädd för att bli gammal.

Margit Persson på Näsby är arg efter över uppgifterna i gårdagens spalt, att en familj som flyttat från Egna hem i Kristianstad lämnat kvar katten Oskar 16 år.

– Hur kan människor bete sig så mot en katt som de har haft i 16 år? Jag förstår att grannarna är upprörda, säger Margit.

Anita Rosengren förstår också grannarnas upprördhet, och kommer dessutom med ett förslag till åtgärd.

– Eftersom grannarna verkar veta vem som har lämnat katten borde de kunna luska ut telefonnumret till vederbörande och ringa upp. Kanske skäms familjemedlemmarna. Jag kallar det de har gjort för djurplågeri, och djurplågeri är straffbart.

Olle på Söder i Kristianstad vill ge en kommentar med anledning av diskussionen om toalett- och hushållspappersbalar som förts i spalten under en tid:

– Att Maxi har trekvartsbalar är bara för att kamouflera att de tar mycket mer betalt för toalett- och hushållspappret. Det är att föra kunderna bakom ljuset.

Så övergår vi till avdelning borttappat och upphittat. Carina Bruzelius saknar sin katt Max, som försvunnit från Gyviks väg i Immeln. Max är 14 år gammal och är vit med svarta fläckar. Han är borta sedan fem dygn och Carina tycker att ovissheten kring hans öde är svår att bära.

– När en katt har varit med i 14 år är han som en av ungarna, säger hon.

Carina ber den som vet något om Max att höra av sig på 044-12 74 47.

Gunnel i Hammar var på hundbadplatsen i Yngsjö i lördags och hittade då en bilnyckel till en Saab. Gunnel nås på 044-209052.

Yvonne Henningsson vill tacka personen som fann hennes plånbok vid kassorna på Ica Gamlegården på tisdagseftermiddagen. Plånboken lämnades in i förbutiken, varifrån personal sedan ringde till Yvonne och förklarade att plånboken var välbehållen.

– Då blev jag väldigt glad. Tusen tack! hälsar Yvonne till upphittaren.

Britta från Östra Göinge ringde med anledning av att Göinge fått en ny turistsamordnare som kommer från Kävlinge. Turistsamordnaren dessförinnan var inte heller från trakten. Den nya turistsamordnaren är säkert duktig, men det borde finnas människor i trakten att anställa.

– Jag tycker det är en konstig filosofi att inte anställa folk som bor i kommunen. Nu betalar vi en massa tjänstemän som pendlar för att jobba i kommunhuset. De bor någon annanstans och betalar skatt där.

Hon tycker att kommunen borde se om sitt eget hus och anställa folk som faktiskt bor i trakten. Hon undrar varför det är så här.

Matti Stenrosen

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.