Annons
Nyheter

DNA-jämförelse är klar inom kort

Fortsatt tystnad om vilka bevis som talar för att den gripne 35-åringen skulle vara utrikesminister Anna Lindhs mördare. Men senast på torsdagen ska polisen kunna jämföra DNA-prov från mannen med prov som hittats vid varuhuset NK.
Nyheter • Publicerad 17 september 2003

– Vi kommer sannolikt inte att gå ut med resultatet offentligt, svarade överåklagare Agneta Blidberg på TT:s fråga vid en presskonferens på onsdagen.

I en keps som hittats längs den förmodade flyktvägen från NK har DNA säkrats. Det är DNA-prov tagna från 35-åringen som ska jämföras med DNA från kepsen.

Annons

Häktningsframställan mot 35-åringen ska lämnas in senast på fredag klockan 12. Där, och för hela utredningen, kan en eventuell DNA-överensstämmelse vara avgörande.

Blidberg och polisens spaningsledare Leif Jennekvist fortsatte säga att den gripne och anhållne "inte är helt olik" mannen på filmen från NK:s övervakningskamera. Att bilderna publicerats påverkar vittnesuppgifternas bevisvärde, medgav Blidberg.

– Det kan var och en förstå, att det är ett sämre läge, sade hon.

Blidberg och Jennekvist upprepade också att ytterligare cirka fem personer är "högintressanta" i utredningen. De ville dock inte gå in på varför då bara 35-åringen, och ingen annan, anhållits i sin frånvaro.

TT: Har ni visat bilder på den gripne för väninnan som var med Anna Lindh på NK?

– Vi kommenterar inte vad vi gör i utredningen, svarade Blidberg.

Inte heller vill åklagaren eller Jennekvist svara på om de såg det som en tillfällighet att mannen greps vid Råsunda stadion – där Anna Lindhs make och söner såg på fotbollsmatchen, eller om 35-åringen medger eller förnekar brott. Utom Blidberg arbetar nu även chefsåklagare Krister Petersson och kammaråklagare Ola Sjöstrand med mordet på Anna Lindh.

Förhör med den misstänkte skulle hållas på onsdagen i närvaro av mannens offentliga försvarare, advokat Gunnar Falk.

TT: Vad känner du inför det här förordnandet?

– Några känslomässiga synpunkter eller reflektioner kan jag inte ha utan måste se det enbart som ett uppdrag att tillvarata min klients intressen, säger Falk.

Annons

Gunnar Falk, 53 år, är en erfaren brottsmålsadvokat. Ett av hans kännetecken är att han kraftfullt brukar kritisera polisens utredningsmetoder. Tomas Johansson, chef vid biologiska enheten på Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL), säger en liten mängd DNA säkrats från kniven, det förmodade mordvapnet. Proverna har skickats till Storbritannien för analys.

– Vi har blivit lovade ett svar inom fem till sex veckor, säger Johansson till TT.

Den gripnes styvpappa ger en bild av 35-åringens kluvna personlighet.

– Ena stunden är han vänlig och rar, andra stunden verkar det slå slint i skallen på honom, säger styvpappan till TT.

Men han tror inte det är styvsonen som har mördat Anna Lindh.

– Det är han för feg för, säger styvpappan. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons