Annons
Nyheter

Dödsolycka på svenska förläggningen i Kosovo

Lördag: En person dödades och en skadades allvarligt när en ammunitionscontainer detonerade vid elvatiden på lördagsförmiddagen på den svenska förläggningen i Pristina i Kosovo. – Det är av allt att döma en olycka, säger Per Klingvall, informationschef vid försvarets operativa insatsledning.
Nyheter • Publicerad 13 september 2003

Den skadade fördes med helikopter till det amerikanska fältsjukhuset Bondsteel i Kosovo. En krisgrupp har satts igång för att ta om hand personalen på plats, enligt Per Klingvall.

Hur olyckan gått till var på lördagen oklart men enligt Per Klingvall hörde de drabbade till den så kallade EOD-gruppen, som utför ammunitionsröjning.

Annons

Dödsfall och skador har varit relativt ovanligt vid den svenska bataljonen i Kosovo.

I somras dog oförklarligt en soldat i sömnen på Camp Victoria. För cirka ett år sedan skottskadades en svensk Kfor-soldat och på hösten 2001 avled en soldat under ett styrketräningspass.

Styrkan i Kosovo som funnits på plats sedan vintern 1999 är den största i den svenska utlandsstyrkan med runt 800 svenska män och kvinnor som tjänstgör i området.

Styrkans främsta uppgift är att garantera säkerheten för de boende i bataljonsområdet bland annat genom att röja minor och ammunition. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons