Annons
Nyheter

Efterlängtad mässa för vinylens vänner

Efter flera års bortavaro var den tillbaka: Skivmässan. Redan innan öppningsdags hade ett 50-tal entusiaster samlats utanför dörrarna, och i den lilla lokalen tog den syrerika luften snabbt slut när hundratals musikälskare letade efter favoritartister och samlingsskivor.
Nyheter • Publicerad 1 april 2001
Ett fynd. Henrik Jensen letade skivor från 60- och 70-talet – och lyckades utöka sin skivsamling därhemma.
Ett fynd. Henrik Jensen letade skivor från 60- och 70-talet – och lyckades utöka sin skivsamling därhemma.Foto: 
Bildplatta. Innan cd-n slog igenom var bilder på vinylen ett knep för att fånga uppmärksamheten. Roland Sjörén hittade en platta med ex-beatlen Paul McCartney.Bild: PETER ÅKLUNDH
Bildplatta. Innan cd-n slog igenom var bilder på vinylen ett knep för att fånga uppmärksamheten. Roland Sjörén hittade en platta med ex-beatlen Paul McCartney.Bild: PETER ÅKLUNDHFoto: 

På radions humorprogram i P3 snackar den knäppe diskjockeyn i ”Clownen luktar bensin” om ett av världens viktigaste grundämnen; Vinyl.

Synd för honom att han inte var i Kristianstad i helgen. Här hade han kunnat fylla sitt lystmäte. Bord efter bord med gamla ölbackar (var hittar de alla dessa backar nuförtiden?) fyllda med lp-skivor och vissa singlar. Givetvis fanns det också modernare varianter av skivor, den så kallade cd-varianten.

Annons

En variant som de äkta kännarna föraktfullt fnyser på näsan åt. –Det är ett helt annat ljud i lp-skivorna, fylligare och inte lika plastigt, säger Henrik Jensen från Kristianstad som var där för att leta skivor från 60- och 70-talet, samt Heavy Metal.

Prutmån fanns det, beroende på att flera av försäljarna inte hade det här som huvudsaklig inkomstkälla.

–Jag har rensat ut en hel del ur min skivsamling. Jag behåller det jag absolut vill, resten säljer jag, förklarade Kurt Edmun från Lund med omkring 900 skivor i sina backar.

–Jag har samlat sedan 60-talet. När man samlade ville man ha alla skivor av en artist, men det var långt från att alla var bra... Nu är de flesta av mina skivor på cd, så då säljer jag av det andra. Roland Sjörén från Vinslöv hittade en bildplatta; Paul McCartneys Band on the run. En skiva som bara getts ut i USA.

–Han ville ha 250, jag lyckades pruta ner till 225 kronor... Eftersom den var i skick som ny, och jag vet att denna skiva har legat högre på nätauktioner, köpte jag.

Ett fynd?

–Fynd, det beror alltid på vad man vill ha... Jag samlar på Beatles.

–Men den här skivan kommer jag aldrig att spela, sa Roland Sjörén.

Efter att ha mött de undrande blickarna tillade han:

–Jag får ofta den kommentaren, att varför samla på skivor som man inte spelar. Men en frimärkssamlare kan heller inte lyssna på sina märken. Det är en viss känsla att ta upp ett stort fordral med stora bilder inuti.

Annons

Liksom de flesta andra var han nöjd med att det äntligen blivit en mässa igen i Kristianstad. Över 20-talet försäljare hade ställt upp sina backar på mer än 40 bord. De flesta musikgenrer fanns representerade, från klassiskt till hip-hop och jazz. Men i den lilla lokalen på Södra Torg var det mer trängseln och luften som gjorde att tålamodet tröt hos vissa skivletare.

–En timme, det är max vad man står ut i den här lätt klaustrofobiska miljön, sa en av Kristianstadsbladets musikrecensenter innan han for hem – givetvis med en packe nyinköpta vinylplattor under armen.

clifford.johansen

@kristianstadsbladet.se

Av Clifford Johansen 044-185640
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons