Annons
Nyheter

En blåmes vid namn Absint

Nyheter • Publicerad 15 september 2003

Ny bok

Niklas Rådström: "Absint" (Wahlström & Widstrand)

Annons

Det finns en särskild typ av naturessä som vi nordbor gärna läser. Det är den om omhändertagna fågelungar, små hjälplösa varelser som vi finner en sommardag på trädgårdsgången. De har alltför tidigt ramlat ur boet, kanske stötts ur. Utsvultna och skyddslösa med en vinge skadad blir de ett lätt byte för katten, såvida vi inte som den räddande ängeln hinner före.

Så blir vi den lilla ungens fosterföräldrar och får pröva oss fram när det gäller kosthåll med mera. Ge oss ut på larv- och flugjakt och ägna den nya familjemedlemmen all möjlig uppmärksamhet.

I våra omsorger får vi tillfälle att fundera över detta naturens lilla mästerstycke. Vi märker att det är den som lika mycket uppfostrar oss som vi den. Det blir ett naturmöte som genom sin reflekterande dimension växer ut till en naturessä och som via fågeln handlar om oss själva.

Den senaste jag läst är skriven av Niklas Rådström och heter Absint – Historien om en blåmes. Sitt namn får den genom association till den "numer sällsynta grönblå dryck som någon sagt mig att fransmännen brukade kallade un bleu".

Rådströms berättelse följer genrens mönster, blandar i sin framställning praktiska bestyr med reflekterande partier. Hans stil är metaforrik, en lyrisk prosa som sjunger honom in mot fågelns väsen utan att nå ända fram till blåmesens självklara närvaro i nuet.

Här finns en existentiell gräns som människan försöker överträda, önskar sig samma självklara "fulltillvaro" som fågeln.

Till slut lämnar fågeln sina hjälpare, flyger bort med sina artfränder. Det är det ofrånkomliga slutet som Rådströms berättelse delar med övriga inom genren. Catharina Günther Rådström har i sina illustrerande pennteckningar fångat Absints kroppsspråk.

Hans Holmberg

Med början onsdag 17/9 (kl 11.35 och 19.35) läser Niklas Rådström sin egen berättelse "Absint" som följetong i radions P1.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons