Nyheter

En idé för Kristianstad

Nyheter • Publicerad 4 februari 2001

BOKTIPS. Nu har Helsingborgs litterära rum blivit kartlagt. Ett femtiotal ”diktarplattor” har satts upp med citat som anknyter till de olika platserna. Det är Solbritt Lindfors Lång som födde idén och som drivit projektet.

Därmed har vi fått en litterär flanörguide för en rundvandring i Helsingborg. Till detta har utkommit boken Diktarnas Helsingborg som förklarar varför den eller den författaren valts ut och varför hans platta står där eller där.

Till detta har också lagts korta uppsatser om respektive författare och foton. I boken finns också en karta med vars hjälp du finner de litterära platser du vill besöka. Birger Sjöbergs och Anders Österlings till exempel och som sagt 48 till. Sundets pärla och dess blå sceneri har lockat många att gripa pennan och alla dessa synliga uttryck för uppskattning stärker självkänslan hos helsingborgarna.

Varför inte en liknande orienteringstavla i Kristianstad? Här finns också ett innehållsrikt litterärt rum.

HANS HOLMBERG

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.