Nyheter

En rundtur i Östra Göinge

Nyheter • Publicerad 23 maj 2008

Den här veckan har den rullande redaktionen varit på vårutflykt på de göingska vägarna. Jag, Bertil Andersson och reportern i Östra Göinge, Maria Sällberg, har besökt Broby, Knislinge och Glimåkra. Fantastiskt kul! Det är alltid givande att närma sig läsarna och förstå hur viktig Kristianstadsbladet är för många. Dessutom får jag ju varje vecka ett antal mer eller mindre berättigade klagomål. I det stora hela är det ändå ett fåtal människor som klagar. När man möter läsarna öga mot öga förstår man hur uppskattad tidningen är och att de flesta läsare är mer än nöjda med tidningens innehåll, utdelning samt tidningens tryck och häftning.

När vi parkerat husbilen och plockat fram kaffe med dopp så är det spännande att se vilka som söker sig till oss. En del hastar förbi i snabb takt och blir något besvärade när vi försöker få dem att stanna till någon minut, ta en kopp kaffe och snacka lite tidning.

Andra har gott om tid, tycker det är kul att tidningen är på besök, bjuder på sig själva och njuter i vårsolen.

Karin i Knislinge var ett sådant härligt möte. Maratonmannen från Osby som var på besök i Glimåkra men som varje dag läste Kristianstadsbladet på biblioteket var en annan fantastisk människa. En krutgumma och en krutgubbe som bevisar att födelseattesten inte har någon som helst betydelse när det gäller hur ungdomlig en människa är i sinnet.

Vi får många nyhetstips under vår lilla resa. Genom att samtala med människor på orterna får vi också en känsla för vad som är viktigt lokalt. Mycket snack blir det om vägar och hur man planerar trafiken. Annat som engagerar är den lokala sporten och vi får viss kritik för att det är för mycket Kristianstad på sportsidorna. Många hyllar vårt dagliga sudoku och våra korsord. Andra har blivit känslomässigt engagerade av historien om den 88-åriga kvinnan som kom till korttidsboende, men som skickades hem mot sin vilja. Angelägen, nära journalistik som är viktigt för de boende i Östra Göinge.

Våra spjutspetsar i Östra Göinge, Marie-Louise Lindell och Maria Sällberg, får mycket beröm.

Den här veckan har vi gjort en extra satsaning i Östra Göinge. Vi vill naturligtvis få fler läsare i Östra Göinge kommun. Det är ju den kommun som vi bevakar där det finns konkurrens om läsarna.

Efter sommaren planerar jag fler rundturer bland annat till de mindre orterna i Kristianstad kommun.

I morgon rullar vi ut bilen igen. Då befinner vi oss mellan klockan 11 och 13 på Våryran i Östra Göinge. Har du tid titta gärna förbi. Vi bjuder på kaffe med dopp, tar emot tips och diskuterar tidningen.

Jag kan också avslöja att vi redan nästa vecka slår upp portarna och öppnar upp redaktionen och tryckeriet i Kristianstad för alla som är intresserade. Mer om detta kan du läsa i annonser som vi publicerar nästa vecka.

För oss på Kristianstadsbladet är det viktigt att både ha en öppenhet om vårt sätt att jobba och att lyssna på våra läsares synpunkter.

Trevlig helg!

Lasse Bernfalk;Lasse Bernfalk
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.