Annons
Nyheter

Ett frö för medmänsklighet

HÄSSLEHOLM. Stipendieutdelning för medmänskligt stöd, kyrkomusik för eftertänksamhet, teater om mobbning och teater om jämställdhet och respekt. Det var några av ingredienserna i Medmänniskans Dag som färgade centrum i Hässleholm under lördagen.
Nyheter • Publicerad 7 april 2001

Stortorget är fyllt med människor som rusar hit och dit på lördagsförmiddagen. Kanske ska det köpa ett påskris, kanske en liter mjölk eller bara ta en förmiddagspromenad i det något gråkalla Hässleholm.

Ett dragspel hörs plötsligt från en del av torget och ett antal bosniska dansare tar tag i varandras axlar och börjar dansa. De är klädda i färgglada kläder och Osman Crnkic berättar att de bosniska dräkterna färgats av den osmanska kulturen.

Annons

– Vi i Bosnien är multikulturella och här finns stora kulturella skatter med inslag från orienten till västvärlden.

Dansgruppen är egentligen bara en liten del av en större grupp om 40 dansare som uppträder i Kulturhusets Röda Salong på lördagskvällen. Osman Crnkic berättar att detta är avslutningen på Projekt Medmänniska som pågått i sex veckor. Att det handlar om medmänniskan denna dag är ganska naturligt och det bjuds bland annat på två olika teatrar i ämnet. På torget spelar N.A.M.E. en slags debatteater som tillåter publiken att vara med.

Ämnet är den mobbade Daniel och det märks att ämnet berör för många stannar upp för att titta eller deltaga.

Den andra teateruppsättningen visas senare på kvällen och det är teatersällskapet Big Mamma and the holdning company som ger föreställningen Glömt. En pjäs om jämställdhet och mänsklig respekt.

Inge Wahlquist från Lions delar vid lunchtid ut ett antal stipendier till lokala hjälpande föreningar och personer. 3 000 kronor tilldelades Brottsofferjouren i Hässleholm för deras medmänskliga stöd.

Av Roger Bing 044-47 000
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons