Nyheter

Extra! Hundratals befaras döda efter flygkrasch i New York

Senast uppdaterad 18.35. Flygplanskraschen i New York på måndagsmorgonen slog hårt mot en redan sargad stad. Passagerarplanet störtade i Rockaway Beach i stadsdelen Queens efter ett par minuters flygning från Kennedy-flygplatsen. Den federala polisen FBI utredde om ett terroristdåd låg bakom kraschen.
Nyheter • Publicerad 12 november 2001

Ögonvittnen berättade om en explosion och hur eldslågor slog ut från American Airlines plan som var på väg till Dominikanska republikens huvudstad Santo Domingo. Planets motor lossnade och föll ned brinnande, medan planet störtade i det tättbefolkade bostadsområdet klockan 9.17 på morgonen.

246 passagerare och nio besättningsmän fanns ombord på det nästan fullsatta planet. Myndigheterna var försiktiga med att meddela hur många människor som omkommit och skadats på marken.

– Vi har inga uppgifter om svenskar ombord på planet eller i området än, sade biträdande generalkonsuln Alf Karlsson till TT. Generalkonsulatet i New York väntade dock på ytterligare uppgifter från bland annat flygbolaget American Airlines.

New Yorks borgmästare Rudolph Giuliani förhöjde omedelbart beredskapen i staden. De tre stora flygplatserna JFK, La Guardia och i New Jersey stängdes omedelbart. Även viktiga broar och tunnlar i New York och till centrala Manhattan spärrades också av.

President George[EnSpace]W Bushs talesman Ari Fleischer försökte omedelbart lugna USA:s befolkning, samtidigt som han påpekade att beredskapen höjts i hela USA.

New Yorks polis beslutade att omedelbart spärra av gatorna kring Förenta Nationernas högkvarter i New York, där flera stats- och regeringschefer möts i den pågående generalförsamlingen.

FN:s högkvarter anses vara ett möjligt mål vid nya terroristattacker, speciellt när toppmötet pågår i New York. På lördagen framträdde bland annat USA:s president George Bush i FN och på tisdagen ska den svenska utrikesministern Anna Lindh tala i FN.

–Vi har dock inga planer på att evakuera byggnaden och mötena pågår som planerat, sade en talesman för generalsekreteraren Kofi Annan till TT.

Skyskrapan Empire State Building i centrala Manhattan evakuerades på måndagsförmiddagen. Skolor och kontor i närheten stängdes också, även om det var okänt om hot riktats mot New Yorks numera högsta byggnad.

Det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon kontrollerade lufttrafiken över New York när flygplanet av modell Airbus 300 störtade. Enligt Pentagon fanns inga tecken på problem ombord planet minuterna innan olyckan.

Omedelbart efter kraschen flög dock stridsflygplan över New York för att kontrollera dess luftrum.

Borgmästaren Rudolph Giuliani antydde direkt efter kraschen att mycket tydde på att det handlade om en olycka. Men den federala polisen började genast utreda i fall planet utsatts för ett terroristdåd. Utredningen kan dock ta veckor innan man lyckats få en förklaring till flygplanskraschen i centrala New York.

Grim Berglund/TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.