Nyheter

Facebook ny måltavla för datavirus

Sajter som Facebook och Myspace hotas av specialdesignade datavirus. Attackerna mot sociala nätverk och onlinespel väntas öka kraftigt under det kommande året, enligt IT-säkerhetsföretagen.
Nyheter • Publicerad 29 december 2007
Sajter som Facebook och Myspace hotas av specialdesignade datavirus. Bild: Scanpix
Sajter som Facebook och Myspace hotas av specialdesignade datavirus. Bild: ScanpixFoto: 

Mängden skadlig kod på internet, det vill säga datavirus, maskar och trojaner, uppges ha ökat under året. Samtidigt blir IT-attackerna mer sofistikerade. Nya måltavlor är de sociala nätverken, även kallade communities, och onlinespel.- Det är lättare att få folk att klicka på länkar, och därmed få dem att installera skadlig kod, på sociala nätverk. Där finns ett förtroende mellan medlemmarna som gör att folk som vanligtvis är försiktiga med att klicka på okända länkar klickar på i stort sett allt. Man sänker garden, säger Sebastian Zabala, expert på säkerhetsföretaget PCM International, till TT.

Syftet med attackerna är ofta att komma över personlig information, som lösenord, kortnummer och kontonummer, för att kunna genomföra nätbedrägerier eller länsa bankkonton.Under året har stölder av den typen utvecklats till en lukrativ affärsverksamhet på nätet, säger Sebastian Zabala.- Folk lever på detta. Tendensen vi ser är att de som är väldigt duktiga på att programmera skadlig kod börjar sälja det till andra människor som i sin tur använder den för att smitta webbservrar och datorer.

Enligt IT-säkerhetsexperten Per Hellqvist på Symantec är det dock inte skadlig kod som är den överhängande faran mot internetanvändare i dag — det är hotet mot den personliga integriteten.- Att dina fiender via de sociala nätverken lyckas nästla sig in och stjäla information om dig och dina vänner. Många tänker inte på att man måste anse att den information man lägger ut blir tillgänglig för alla, även fast det finns säkerhetsfunktioner man kan kryssa i för att göra den mer eller mindre hemlig.Ett exempel där det kan gå illa är barn eller familjer som lever med skyddad identitet.- Barn lägger ut information om sig själva utan att tänka så mycket på det. Är det då en pappa som blivit fråntagen vårdnaden kan han uppehålla sig på samma community, bli kompis och på så sätt vara nära barnet.Anja Eriksson/TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.