Nyheter

Finstämd utställning invigd

Det ges verkligen tillfälle att begrunda och tänka på vad som hände i förintelselägren i Polen för cirka 60 år sedan i regionmuseets café i Kristianstad, där det visas en finstämd utställning till minnet av förintelsen.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2001
att tänka på vad som hände i förintelselägren, säger Siv Pederson, som var en av besökarna, när utställningen öppnade på lördagen.
att tänka på vad som hände i förintelselägren, säger Siv Pederson, som var en av besökarna, när utställningen öppnade på lördagen.Foto: Det är fortfarande skrämmande

Utställningen är till minnet av förintelsen. Formgivargruppen Saldo har sammanställt en utställning bestående av tygväggar med gripande citat från lärare och skolelever samt olika tidningsartiklar. 27 januari har, av statsminister Göran Persson, som bekant utsetts till den dag då vi skall minnas vad som hände i lägren.

Kristianstads kommun fortsätter i år att låta skoleleverna i klass 9 besöka det läger som fanns i polska Stutthof vid Gdansk. Det är en del av kommunens satsning i demokratiprojektet. Syftet med resorna är att ge ungdomarna en bild av förintelsen, som de aldrig kan få ur en lärobok. Under våren 2000 besöktes 767 elever och 116 lärare Stutthof. Utställningen är tänkt att visas på fler prlatser i Kristianstads kommun samt utanför kommunen. Initiativet till att göra en vandringsutställning om ungdomarnas uppleveser togs av Eva Nilsson på barn- och utbildningsförvaltningen.

Eje Johansson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.