Nyheter

Fler faller till döds

Varje vecka dör i genomsnitt över 50 personer till följd av olyckor i det här landet. Dödsolyckorna har ökat sedan 90-talet. Klart flest dödsfall orsakar fallolyckor.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2008

Nationellt centrum för lärande från olyckor (NCO) vid Räddningsverket har regeringens uppdrag att redovisa olycksutvecklingen och bedöma säkerhetsarbetet.

TT har tagit del av NCO:s sammanställning över den senaste tillgängliga statistiken. Mellan 1995 och 2005 ökade antalet omkomna i dödsolyckor med 27 procent, från 2336 till 2967 personer.

Förklaringen är först och främst att antalet fallolyckor med dödlig utgång ökade med drygt 50 procent, från knappt 1000 till över 1500. Särskilt drabbade var äldre kvinnor. Samtidigt minskade antalet döda i vägtrafiken med 35 procent, från 519 till 460.

Fallolyckor dödade alltså mer än tre gånger så många människor än i vägtrafiken. Enligt Jan Schyllander vid NCO finns inget skäl att tro att bilden ser annorlunda i dag.

- Förändringarna sker sakta. Trenden är att fallolyckornas andel av dödsolyckorna ökar, säger han till TT.

Den demografiska utvecklingen innebär att landstingens och kommunernas kostnader för vård och rehabilitering av äldres fallolyckor väntas öka kraftigt de kommande årtiondena. NCO vill därför införa en nationell samordningsfunktion för äldresäkerhet. NCO har låtit Sifo undersöka allmänhetens kunskap om vilka olyckstyper som tar flest liv. Av 1000 tillfrågade tippade 81 procent på olyckor i vägtrafiken. Bara 8 procent prickade rätt och svarade fallolyckor.

Svaren överensstämmer med resultatet från en stor trygghetsundersökning som NCO genomförde i fjol. I enkäten deltog 33000 personer och svaren visade att trafikolyckor är den olyckstyp som oroar människor mest.

Allmänheten har inte heller koll på vilken ålder som är farligast. Två tredjedelar trodde att för 20-39-åringar har störst sannolikhet att råka ut för en dödsolycka. I själva verket är dödsolyckorna över tio gånger vanligare i gruppen 80 år och äldre.

Orsaken till skevheten kan vara att medierna fokuserar på spektakulära olyckor och våldsbrott, är NCO:s slutsats. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.