Nyheter

Fler vårdplatser till rättspsykiatrin i Hässleholm

Nyheter • Publicerad 26 maj 2005

Hässleholm får dubbelt så många vårdplatser när rättspsykiatrin i Skåne organiseras om. Det innebär också mer personal, men inte nödvändigtvis nyanställningar.

Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade igår att godkänna underlaget för ett nytt kompetenscentrum för rättspsykiatri och vård av särskilt vårdkrävande i Malmö-Lundregionen. Det innebär 75 nya vårdplatser där.

Samtidigt får Hässleholm och Helsingborg vardera 25 platser. Helsingborg har redan idag 23 platser, så det är ingen större förändring. För Hässleholm innebär det däremot tretton nya platser. Hur mycket personalen måste utökas kan psykiatrichefen Lennart Meyer inte svara på i dagsläget.

– Man kan samutnyttja vissa resurser, nattpersonal och sjuksköterskor till exempel, så det blir kanske inte dubbelt så mycket personal. Dessutom kanske man kan överföra vissa tjänster från en annan funktion. Det kan finnas ett visst nyanställningsbehov, men jag kan inte säga vad det betyder idag.

För en vårdavdelning med 15 platser brukar det behövas 25 deltidstjänster, enligt Lennart Meyer, men han tror inte att det handlar om så många vid den här utökningen.

I Hässleholm byggs lokalerna om på grund av de nya vårdplatserna. I Lund byggs däremot ett helt nytt kompetenscentrum och i Malmö en utslussnings- och rehab- iliteringsenhet. Anledningen till att kompetenscentrumet hamnar i Malmö-Lundregionen är närheten till universitet och högskola med möjligheter till forskning och utveckling. Dessutom hamnar det nära de stora slutenvårdsenheterna inom psykiatrin och kriminalvårdens större institutioner i Skåne.

Ingela Rutberg

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.