Nyheter

Flyktingdebatten rullar vidare

Nyheter • Publicerad 14 februari 2008

Debatten om flyktingar rullar vidare även idag. Seth Persson i Kristianstad vill veta hur många anhöriga de ensamstående flyktingar som anlände till Kristianstad förra året har och hur många anknytningsflyktingar som kan komma.

–Det kan vi inte veta, för det är inte vi som fattar beslut om vem som får komma. Det gör Migrationsverket, säger Susanne Andersson, arbetsledare på integrationskontoret.

Pierre Månsson, folkpartiets gruppledare i kommunfullmäktige, vill bemöta alla som i jourhavandespalten eller på Tyckt & Tänkt ifrågasatt att kommunen tar emot fler flyktingar än avtalet med Migrationsverket säger.

– Vi har avtal på 100 flyktingar, men vi har en fri rörlighet. Väljer flyktingar att flytta hit måste vi ta emot dem, säger han.

Även om kommunen inte har någon skyldighet att skaffa bostad till dem påpekar han att kommunen får bidrag för att lära dem svenska och ordna förskole- och skolplatser åt dem.

Där lämnar vi flyktingdebatten för idag och går över till trafikfrågor. Erik blev förvånad när han såg en gul taxibil köra in på Östra Storgatan från Stora Torg och köra ända fram till Lilla Torg på gågatan.

– De respekterar inte skyltarna, säger han.

Enligt ÅK Taxi (som inte körde i det här aktuella fallet) har taxi rätt att köra på gågator när det gäller färdtjänst och matleveranser.

Bengt är övertygad om att en ny arena på Söder kommer att leda till trafikkaos och parkeringsbekymmer.

– Bygg arenan på den gamla soptippen på Härlöv istället, säger han.

En pensionär har en direkt fråga till kultur– och fritidsnämndens ordförande Sven Nilsson (c). Hon vill veta hur långt kommunen har kommit med planering av boulebanor.

–Vi har planer på att anlägga tio boulebanor på Björkvallen, men det konkurrerar med andra önskemål i budgeten, säger Sven Nilsson.

Tio sådana banor beräknas kosta cirka 200 000 kronor. I juni fattar kommunfullmäktige beslut. Blir det klartecken för boulebanorna kan de börja byggas 2009.

En man i Öllsjö förstår inte dem som klagar på skötseln av kyrkogården i Vä.

– Det är en fröjd att gå där. Löv ska det finnas på en grav på hösten eller tidigt på våren. Det hör till naturen.

Till sist några efterlysningar. Madeleine i Immeln saknar sin svarta katt. Hon har rött halsband och sågs senast i Immeln för fem dagar sedan. Madelene nås på 044-964 41.

Ronny har tappat sitt silverarmband troligen i Vä, men det kan också ha hänt i centrum under de senaste dagarna. Har någon hittat armbandet finns Ronny på 044-24 55 45.

Maria undrar om någon har sett en randig, långsmal vildkatt i Hammarslund. Hon har matat den i flera år, men sedan den blev steriliserad för tre veckor sedan har den varit försvunnen. Har någon sett den finns Maria på 073-832 27 52.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.