Annons
Nyheter

Folkestorps bränneri blir byggnadsminne

Det före detta bränneriet i Folkestorp är på god väg att bli byggnadsminne. Länsstyrelsen tycker att det är en bra idé, men vill först höra kommunens yttrande i frågan.
Nyheter • Publicerad 19 juni 2002

Motiveringen bakom länsstyrelsens förslag är att den svenska brännvinstillverkningen sedan mitten av 1800-talet varit starkt knuten till nordöstra Skåne med dess sandiga och för potatisodling gynnsamma jordmån.

Folkestorps bränneri är det enda gårds- eller andelsbränneriet i Skåne med i princip komplett utrustning. Genom att man där kan följa tillverkningens gång från råvara till förädlad produkt är anläggningens pedagogiska värde högt.

Annons

Länsstyrelsen anser även att bränneriet visar på den betydelse som brännvinet har haft och har i vår kultur, med det låsta och gallerförsedda sprithållarrummet, den slutna processen och den tidvisa förekomsten av statlig kontroll som visar statsmaktens vilja att kontrollera brännvinstillverkningen.

Blir bränneriet byggnadsminnesförklarat får det ett starkt skydd mot förändringar. Det får inte rivas eller byggas om och bränneriet ska underhållas så att det inte förfaller.

Marcus Haraldsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons