Nyheter

För Keith Jarrett är nuet bäst

Redan som 3-åring kallades han musikaliskt underbarn. I dag tar han emot Polarpriset 2003. ”Det blir inte lättare med åren”, säger Keith Jarrett och ler brett bakom sina mörka solglasögon.
Nyheter • Publicerad 11 maj 2003
Jazzmusikern Keith Jarrett tar i dag emot Polarpriset på en miljon kronor av kung Carl XVI Gustaf.
Jazzmusikern Keith Jarrett tar i dag emot Polarpriset på en miljon kronor av kung Carl XVI Gustaf.Foto: 

Det är en avspänd Keith Jarrett som släntrar in till den fullsatta presskonferensen i Stockholm. Han svarar artigt och intresserat på alla frågor, men skämtar också när tillfälle ges. Som när han får frågan: Var kommer musiken från?

– Överallt. Jorden, fåglarna, allt, säger han och slår ut med armarna.

Och sedan:

– Det är nog bäst du ställer frågan till Gud när han får Polarpriset. Fast - jag har hört att han sällan dyker upp. Den amerikanske jazzmusikern och kompositören Keith Jarrett, som precis fyllt 58 år, är en av världens främsta musikimprovisatörer. Han har också gjort sig känd som uttolkare av klassiska verk av kompositörer som Bach, Händel, Sjostakovitj och Pärt.

Det är hans musikaliska förmåga att obehindrat överskrida musikvärldens gränser som gjort honom till årets Polarpristagare. Keith Jarrett föredrar improvisation framför noter, liveinspelningar framför studio. Det ska inte finnas någon framtid, bara ett enda stort här och nu. Han ogillar starkt idén att kunna ”ta om”.

– Det är precis som om du möter en människa en enda gång i ditt liv. Önskar du då inte att du hade gjort ditt allra bästa? Det är detsamma med musiken.

Jarrett forstätter ett resonemang om omöjligheten att studera till jazzmusiker. Hans råd till unga musiker är att spela med äldre och mer erfarna kollegor. Och att inte tvångsmässigt läsa noter innantill. Hans egen karriär tog fart tidigt. Redan som 3-åring började han spela piano och innan han fyllt vuxen gav han sina första solokonserter. I slutet av 1960-talet blev han medlem i Charles Lloyd Quartet, ett band som bröt barriären mellan jazz och rock. Därefter hamnade han i Miles Davis banbrytande band. 1985 gav han ut ”Spirit”, en platta där han spelar alla instrument själv. Sedan dess har Keith Jarrett gett ut ett antal soloskivor.

Det han trivs allra bäst med nu är trioprojektet ”Standards”, där han medverkat i närmare två decennier. Tillsammans med basisten Gary Peacock och trummisen Jack DeJohnette har Jarrett utvecklat konsten att improvisera i grupp. På frågan varför han stannat kvar så länge, svarar han:

– Jag har helt enkelt valt de rätta killarna. De är nästan som en familj.

Även en världskändis som Keith Jarrett behöver respons och beröm.

– Det betyder allt!, säger han kraftfullt. Men, om jag inte får det fortsätter jag att spela ändå. (TT Spektra)

Kajsa Heinemann

Fakta/Keith Jarrett

Född: 1945 i USA.

Karriär: Som 20-åring blev han medlem i Charles Lloyd Quartet. Därefter började att spela med Miles Davis orkester. Han har sedan dess gett ut ett antal soloskivor och uppträtt med en rad symfonikerorkestrar.

Under 1970-talet gav han många solokonserter, bland andra Kölnkonserten från 1975. Alla präglade av långa, lyriska improvisationer. Har även gjort inspelningar av Bach och Sjostakovitj.

Mottar i dag Polarpriset.

Fakta/Polarpriset

Instiftades: 1989 av Stikkan Andersson genom en donation till Kungliga musikaliska akademin.

Prissumman: En miljon kronor.

Syftet: Att erkänna utomordentliga insatser för musiken och föra samman musikutövare från olika musikvärldar.

Evenemanget sänds i TV4, kl 22.30 i kväll. Värd är Petra Nordlund och bland artisterna finns Jan Malmsjö, Jill Johnsson, Sara Isaksson, Robert Wells och Radiosymfonikerna.

Tidigare Polarpristagare i urval: Sir Paul McCartney, Eric Ericsson, Quincy Jones, Joni Mitchell, Ray Charles, Bruce Springsteen, Ravi Shankar, Bob Dylan, Isaac Stern, Kar-Heinz Stockhausen, Miriam Makeba.

STOCKHOLM MUSIK
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.