Annons
Nyheter

Förbannelse avmystifieras

Nyheter • Publicerad 17 september 2003

ARKEOLOGI. Egyptiska arkeologer planerar att med vetenskapliga metoder ta död på myten om att en dödlig förbannelse skulle drabba dem som tar sig in i gravar från faraonisk tid.

Ända sedan lord Carnarvon som en av de första gick in i kung Tutanchamons nyöppnade grav 1922 och kort därefter avled, har ihärdiga rykten cirkulerat om att samma öde riskerar att drabba alla som bryter förseglingar till antika egyptiska gravar.

Annons

Att lord Carnarvon dog av ett infekterat myggbett har inte hindrat spekulationerna; det har påpekats att många andra gravskändare också har mött en snabb och mystisk död.

Så nu vill vetenskapsmännen ta reda på om det går att bekräfta teorin att okända bakterier kan ha utvecklats i mumierna under årtusendenas lopp så att gravkamrarna blivit bärare av latenta sjukdomar.

Det finns gott om outforskade egyptiska gravar att testa teorierna på. (TT-Reuters)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons