Företagskontakter ska ge fler unga jobb
Ett sådant blev Kristianstad, som även omfattar Hässleholm och Broby.
Uppdelningen är gjord med hänsyn till över vilka områden folk arbetspendlar och hur företagen rekryterar.
Samtidigt rekryterades nya chefer till de olika arbetsförmedlingarna. Eva Bohlin sökte sig till Kristianstad.
- Jag kan ingenting om det här området. Det låter paradoxalt, men på sätt och vis är det en utmaning. Jag har tidigare jobbat inom arbetsförmedlingar på olika håll i Skåne och tyckte det här området var intressant, säger hon.
Genom sitt jobb har hon tidigare följt nordöstra Skåne och sett en del problem. Exempelvis ungdomsarbetslösheten, som här varit högst i Skåne.
- Men då har man jämfört med Malmö, en av Sveriges mest dynamiska regioner. Tittar vi istället mot Blekingehållet, som har liknande näringsliv, är det ungefär samma siffror.
Men de höga talen ska ner. En av de första åtgärderna hon genomfört som ny chef är en omstrukturering, fler personer ska jobba med att minska ungdomsarbetslösheten. Ett arbetslag utökas från i praktiken tre till fem personer.
De kommer att jobba mycket med företagskontakter, att besöka företag och ragga jobb. Ett mål är att få en del av den övertid som finns hos många företag omvandlad till nya jobb.
Överlag tror den nya chefen att bland det absolut viktigaste är att ut-öka företagskontakterna, att komma ut och besöka företag.
- Jag vet sedan tidigare att efter ungefär 40 procent av besöken har förmedlarna uppdrag med sig hem.
Till sin hjälp har AF en central i Mora, som ringer och bokar in besök åt förmedlarna. En renodlad företagsbokning, med andra ord.
- Vi har fått uppgiften att 60 procent av de företag som kontaktas gärna vill att vi kommer och besöker dem. De som anlitar oss är generellt sett nöjda, men vill gärna att vi lär känna dem bättre. Det är också vårt mål, att vi ska känna dem och deras behov mycket bättre.
Det är just ett område som bemanningsfirmorna traditionellt sett behärskat. De har haft en eller ett fåtal kontakter per företag, som känner företagen och vet vad som behövs när rekryteraren säger att de behöver "en Jocke till" eller "en ny Johanna".
- Men våra största kunder är bemanningsföretagen. Vi har ett gott samarbete med dem, säger Eva Bohlin.
En annan hjärtefråga det jobbas med är bemötandet.
- Inte för att det är speciellt här i Kristianstad. Jag anser att vi ska rannsaka oss själva, varför vi inte har jobbat med det i flera år. De flesta som kommer hit är i någon form av underläge, är oroliga eller nervösa. Alla hanterar vi sådana känslor olika, en del kan vara förbannade redan när de går in genom dörren. Andra väntar sig kanske något helt annat än det vi kan ge dem.
- Då gäller det för oss att kunna hantera detta. Även om man får ett negativt besked ska man känna sig väl bemött när man går härifrån.
Hittills har alla chefer fått utbildning i bemötande, nu är meningen att det ska sprida sig nedåt i organisationen och att alla ska utbildas.
Men det är långt ifrån 80-talets glada charmkurser.
- Det handlar mer om hur vi bemöter varandra fysiskt, praktiska vardagliga situationer, konflikthantering. Meningen är att man ska jobba mycket med sig själv.
Det fyller också en annan funktion. Att bättra på förmedlingarnas rykte.
- Många har negativa förväntningar på Arbetsförmedlingen utan att någonsin ha varit hos oss. Jag tror att allmänheten uppfattar oss som sämre än dem som är inskrivna. Det visar flera undersökningar.
Men har inte de flesta någon gång kommit i kontakt med Arbetsförmedlingen?
- Jag vet inte. Har du? Jaså. När jag tänker efter, det har jag med. Jo, det är nog ganska många som gjort det... Men hur långt tillbaka i tiden ska man gå?
Populär eller inte. Bland uppdragen finns även att skaffa jobb till utomnordiska invandrare. Att just många invandrade läkare eller ingenjörer skulle köra taxi betecknar hon dock som en myt.
- Särskilt läkare, med tanke på alla de resurser som lagts ner de senaste åren på att legitimationsyrken ska få svensk behörighet snabbt.
- Däremot kan det komma en del med yrken vars kunskaper är färskvara. Efter en lång process i Sverige kan kunskaperna vara inaktuella. Därför är det viktigt att vi kommer igång med introduktion i arbetslivet samtidigt med SFI, svenska för invandrare.
Gruppen har förr varit svår att komma åt, och erfarenheterna från Landskrona kan användas på andra håll.
- Men fler och fler arbetsgivare har börjat titta på reell kompetens istället för var man är född. Ju fler invandrare som kommer in på arbetsplatserna, desto mer förstår man att det här berikar. De fungerar ofta som dörröppnare.
Själv ska hon nu fortsatta att utveckla förmedlingen och det 80-tal anställda som finns där. Hennes recept för ledarskap sammanfattas i två ord: Tydlighet och lyhördhet.
- Det är viktigt vara tydlig, tala om hur uppdraget är formulerat, lämna information till alla, vara engagerad och förvänta sig engagemang.
- Lyhördhet, därhar jag ingen prestige. Jag sitter inte inne på kammaren och hittar på idéer, de kommer fram tillsammans med andra. Det jag säger kan behöva revideras. Då är det ett krav att vara lojal och säga om idéer inte kommer att fungera.
Korridorsnack tycker hon är näst intill skurkaktigt.
- Visst måste det få pysa, det är inte så jag menar. Men att göra så som chefen säger, fast man har en annan åsikt och inte ger uttryck för den, och sedan gå i korridoren och snacka illa, det fungerar inte.
Clifford Johansen
044-18 56 40
clifford.johansen@kristianstadsbladet.se