Nyheter

Försäkringstvist efter miljonsvindel

Socialsekreteraren gjorde falska bidragsutbetalningar och stoppade fem miljoner i egen ficka. Genom IT-svindel kom han över ytterligare tre miljoner. Trygg Hansa vill inte ersätta Perstorps kommun med ett enda öre.
Nyheter • Publicerad 5 februari 2008

– De hade inga interna kontroller alls. Då har man inte heller något försäkringsskydd, säger Trygg Hansas advokat P-G Jönsson till TT.

Bolaget framhåller också att brottsligheten inleddes 2000, ett halvår innan kommunen hade tecknat försäkringen.

Nu ska tvisten lösas i domstol. Till förhandlingen, som inleds i Stockholms tingsrätt på onsdagen, är socialsekreteraren kallad som vittne. På försäkringsbolagets begäran ska han berätta om hur han gick till väga och om de bristande kontrollerna.

Han dömdes till sex års fängelse. Det skadestånd han dömdes att betala har Perstorps kommun inte sett röken av.

– Det är väldigt märkligt att kalla honom som vittne. Hans trovärdighet är under nollstrecket, säger Perstorps kommundirektör Rolf Lundberg. Socialsekreteraren var intresserad, ambitiös och socialt begåvad. När hans chef 2003 upptäckte att han gjort märkliga utbetalningar trodde hon att det handlade om misstag.

– Vår tanke var att han inte mådde bra, då han plötsligt verkade slarvig och okoncentrerad, säger Rolf Lundberg.

När socialsekreteraren stängts av från sin tjänst genomförde han ett kuppartat IT-bedrägeri. Han tog sig in i kommunhuset med stulen nyckel, loggade in sig med chefens lösenord och beordrade överföringar på drygt 20 miljoner kronor. Brottet skulle döljas genom att ett vattenrör slogs sönder så att det blev översvämning, men kommunen kunde stoppa merparten av utbetalningen. Trygg Hansas advokat hävdar att Perstorps kommun utmärkte sig genom obefintlig internkontroll. Bidragen betalades på pappret ut till personer som inte bodde i kommunen. Samma bankkonton användes till flera olika fiktiva personer. Kontona, som tillhörde socialsekreteraren själv eller hans bekanta, hörde dessutom till banker på andra orter, framhåller P-G Jönsson.

Kommundirektören hävdar å sin sida att bidragsrutinerna i Perstorp liknade dem i många andra kommuner.

– Det utfördes sedvanliga kontroller av revisorer. Vi gjorde som man gjorde på den tiden i kommunvärlden, säger Rolf Lundberg. (TT)

nyheter@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.