Annons
Nyheter

Forskare från hela världen till Vattenriket

I morgon flyttar drygt 20 internationella forskare in i vattentornet för att jämföra Vattenriket med andra lyckade exempel på hur samhället kan vårda ekosystem.
Nyheter • Publicerad 8 september 2003

I juni var Kristianstads vattenrike ett av projekten som diskuterades när forskare från 38 länder samlades i Stockholm för att utbyta kunskap i det globala FN-projektet Millennium Ecosystem Assessment. Den här veckan kommer forskare inom nätverket Resilience Alliance till Kristianstad för att jämföra sina fallstudier från Australien, Thailand, södra Afrika, USA och Kristianstad.

Valet av konferensort var inte svårt.

Annons

– Vattenriket är ett unikt exempel på hur man kan vårda och nyttja naturvärden i samma projekt. Här har man också lyckats involvera många olika grupper i en gemensam vision, säger Carl Folke vid Centrum för naturresurs- och miljöforskning vid Stockholms universitet. Han tror att erfarenheterna från Vattenriket kan ge vägledning för hållbar utveckling i många delar av världen.

Sedan 2001 har forskare vid Centrum för naturresurs- och miljöforskning studerat varför Vattenriket blivit så framgångsrikt. Enligt agronomie doktor Thomas Hahn beror det framför allt på att det funnits en bred vision, personliga nätverk av nyckelpersoner och kunskapsutveckling. I de intervjuer han och de andra forskarna gjort med personer som arbetat med Vattenriket visasr det sig att de lyckats ta sig förbi den vanliga konflikten mellan utveckling och naturvård genom personliga nätverk.

Överblick över

Forskarna inleder konferensen med att presentera sina studier uppe i vattentornet där de har utsikt över Vattenriket. Sedan ger sig en grupp ut i båt i Vattenriket, någon grupp arbetar på Ekomuseet, medan vissa blir kvar i vattentornet och arbetar.

De stannar i Kristianstad till fredag morgon.

Ingela Rutberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons