Annons
Nyheter

Första fällande domen för tunnelbygget

Vd för företaget Rhone Poulenc Sverige, Lars Wester, dömdes på måndagen av Ängelholms tingsrätt till 90 dagsböter för brott mot lagen om kemiska produkter. Företaget, som numera heter Rhodia Sverige, levererade 390 ton av det giftiga tätningsmedlet Rhoca Gil till Skanska 1997 och tunnelbygget grnom Hallandsåsen.
Nyheter • Publicerad 18 juni 2001

Enligt åklagarna var produktinformationen om det hälsovådliga medlet bristfällig. Bland annat saknades information om vilka nervskador tätningsmedlet kunde ge upphov till.

Under rättegången medgav Lars Wester de faktiska omständigheterna men förnekade ansvar, förutom när det gällde det svenska gränsvärdet för akrylamid. Han erkände att han borde ha sett till att gränsvärdet angavs på informationsbladet.

Men tingsrätten väljer att gå på åklagarnas linje. Rätten anser att Wester i egenskap av verkställande direktör varit ansvarig för hur företaget bedrivit sin verksamhet och för att gällande lagar och föreskrifter följts. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons