Nyheter

Full aktivitet med högskoleprovet

I dag var det full aktivitet i flera skolor i Hässleholm och Simrishamn och på Högskolan Kristianstad. 922 personer, de flesta gymnasieåldern, slet med högskoleprovet för att öka chansen att komma in påhögskolan. De som skriver bra har stora chanser att komma in på högskolan, eftersom mellan 35 och 40 procent antas utifrån provet.
Nyheter • Publicerad 7 april 2001

I aulan på Högskolan Kristianstad satt 89 provtagare, merparten i gymnasieåldern. Först på programmet stod engelsk läsförståelse och svensk ordkunskap.

Malin Fransson, 19 år från Önnestad, gick ut samhällvetarprogrammet på C4-skolan i somras. Nu läser hon upp betygen på Komvux.

– Det var lite stressigt, med mer tid hade man klarat provet bättre, säger

hon i pausen.

Hon får medhåll av kompisen Mari Larsson, 19 år från Kristianstad, som

läser genusvetenskap i Lund. – Jag hann inte kolla mina svar som jag skulle velat.

Det är andra gången som tjejerna skrivet högskoleprovet.

– När man har gjort provet en gång tidigare blir det lättare, då vet man vad det går ut på, säger Mari Larsson, som dessutom har tränat på övningsprovet i högskolebroschyren.

Malin Fransson hoppas på ett bra resultat så att hon kan komma in på en utbildning i europeisk administration i Växjö till hösten. Men går det inte vägen den här gången skriver hon om provet till hösten.

Fotnot: Svaren på högskolefrågorna finns på hemsidan

hogskoleprov.umu.se/hprovi kväll.

Av Åsa Pearce 044 - 18 55 80
Av Åsa Pearce
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.