Nyheter

Full fart på pensionärernas universitet

Sju öppna föreläsningar, 23 studiecirklar, två studieresor och fyra studiebesök. Christianstads Pensionärsuniversitet ligger inte på latsidan i vår.
Nyheter • Publicerad 14 januari 2003

Studiecirklarna är navet i verksamheten, som startade med 50 medlemmar för några år sedan. Sex terminer senare är medlemsantalet 250, en expansion varje förbund och förening nog skulle önska sig.

I vår lockar Christianstads Pensionärsuniversitetet, ChriPU, med några nyheter, bland andra kurs i EMU, Heliga Birgitta, trafikkunskap för 65+ med halkkörning, svenska ord i går och i dag. Några klassiker återkommer: klassisk musik och litteratur, kurser som stått sig genom åren. Kurser i språk och data finns också.

– Vi försöker skräddarsy kurser efter medlemmarnas önskemål, säger Torsten Wenhov, ordförande i ChriPU.

Utöver 23 planerade cirklar hålls i vår sju öppna föreläsningar. Piraten-kännaren Sigge Cederlund inleder den 3 februari och därefter följer föreläsningar om biet, människan och naturen, om lyssningsträning enligt Tomatismetoden, om nordisk konst ur kvinnligt perspektiv, om fynd från utgrävningarna i Uppåkra, och om jazzen i Kristianstad.

Förutom detta företar universitetet två resor, till Växjö och till Barsebäck/Landskrona. Dessutom finns möjligheten att delta vid fyra studiebesök i Kristianstad.

Birgitta Mattisson

Fakta

Christianstads Pensionärsuniversitet, ChriPU, är en fristående enhet under Folkuniversitetet. Deltagande i studiecirklar, resor och studiebesök kräver medlemskap. Till föreläsningarna är alla välkomna. Pensionärsuniversitetet är politiskt, religiöst och fackligt oberoende. Mottot är "för pensionärer av pensionärer". Cirka 1 000 pensionärer deltar i ChriPUs verksamhet under ett år.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.