Annons
Nyheter

Fyra av sju tyska sköterskor blir kvar

Av sju som kom för att testa blir fyra kvar på Centralsjukhuset, åtminstone till sista oktober. Och vill de stanna efter detta kan de räkna med fasta jobb. Det handlar om fyra sjuksköterskor från östra delen av Tyskland, som nu avslutat sin praktikperiod på olika vårdavdelningar på CSK: medicin, ortopeden, kirurg och geriatrik.
Nyheter • Publicerad 6 april 2001
Hemma hade nyexaminerade Anja Apitz och Susanne Zerbe svårt att få jobb. Efter intensivstudier i svenska fungerar arbetet bland Börje Johansson och de andra patienterna bra. Bilder: TOMMY SVENSSON
Hemma hade nyexaminerade Anja Apitz och Susanne Zerbe svårt att få jobb. Efter intensivstudier i svenska fungerar arbetet bland Börje Johansson och de andra patienterna bra. Bilder: TOMMY SVENSSONFoto: 
Vi stannar kvar ett tag till! Tyska sjuksköterskorna Anja Apitz, Dagmar Linstrom, Carola Timm och Susanne Zerbe blir kvar till sista oktober. Efter det får de fast jobb, om de vill.
Vi stannar kvar ett tag till! Tyska sjuksköterskorna Anja Apitz, Dagmar Linstrom, Carola Timm och Susanne Zerbe blir kvar till sista oktober. Efter det får de fast jobb, om de vill.Foto: 

I Tyskland är personalen mycket mer pressad än här, säger Carola Timm. Hon kom till Sverige med yrkeserfarenhet i ryggen. Men eftersom hon jobbat som distriktssköterska en period hade hon hemma svårt att komma tillbaka till ett jobb på vårdavdelning. Och det är där hon vill vara.

Flextiden här är bra. Man kan lägga sitt önskeschema. Säger Dagmar Linstrom – med svenskt påbrå långt tillbaka – som också hon sökte sig till Skåne för att jobba med annan vård än den hon tidigare fanns i, bland gamla.

Annons

Alldeles nyexaminerade när de kom var däremot Susanne Zerbe och Anja Apitz. Och nyexaminerade sjuksköterskor har särskilt svårt att få jobb i Mecklenburg-Vorpommern. I södra Tyskland är det däremot brist på sjuksköterskor. Alla har de erfarit att svenska sjuksköterskor har ett större ansvar än de tyska. Här får de till exempel sätta intravenösa dropp. Det är förbehållet läkarna i Tyskland, men det torde höra till undantagen i Sverige.

De tyska sköterskorna är inte minst nöjda med den mer jämlika arbetssituationen som läkare och sjuksköterskor har här. Och de har blivit väl omhändertagna av sina arbetskamrater, även vid sidan om jobbet.

Ingen av dem kom till Skåne för pengarnas skull. De tyska medellönerna för sjuksköterskor är ungefär som här. Dessutom får de mer för pengarna hemma, eftersom här är dyrt, säger de. Det är utvecklingsmöjligheterna som lockat, och sköterskorna är dessutom fascinerade av naturen i Kristianstadsbygden. Österlen blir säkert också en positiv upplevelse framöver. Men sist de var där var under snöstormen ... Patienterna försöker ibland tala tyska när de hör att vi inte är från Sverige! Berättar en av sköterskorna, som precis som de andra fått svenskundervisning på hemmaplan under tre månader innan praktikperioden började på CSK 8 januari.

Ute på avdelningarna har de haft handledare. Dessutom har de i sjuksköterskan Britt-Marie Nilsson haft ytterligare stöd. Hon är en av dem som ansvarat för gruppen, och fungerat som deras mentor.

De har fungerat väldigt bra, sammanfattar Britt-Marie Nilsson, och säger också att de tyska sjuksköterskorna har en mer ödmjuk inställning gentemot patienterna än svenska sköterskor generellt. Att värva tyska sjuksköterskor är inte någon lösning på det svenska personalproblemet. Inte när de fattas 300-400 sjuksköterskor enbart i Skåne.

Sjuksköterskebristen, som i stort sett hindrat universitetssjukhuset i Lund från att göra kirurgiska ingrepp under en längre period, gör sig klart påmind även på CSK. Även i andra sjuksköterskegrupper än bland de specialistutbildade.

12 mars fick vi göra om en halv kirurgavdelning till femdygnsvård. I slutet av april stänger vi den delen helt, säger Viveka Dettmark, som samordnar vårdenheterna.

Följden av det blir att planerade ingrepp får stryka på foten. Och i den situationen hamnar man ändå snart, eftersom minskad planerad verksamhet är ett sätt att klara personalfrågan under sommarsemestrarna.

Av Gunilla Ingels 044 – 18 55 38
Av Gunilla Ingels 044 – 18 55 38
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons