Annons
Nyheter

Fysisk träning bättre än piller

Fysisk träning är bättre än piller. Träningen har inga biverkningar, och man lever sundare. Det är kortfattat innebörden i Ewa Roos teorier, som hon framförde under reumatikerdistriktets utbildningsdag i Kristianstad på torsdagen. Att träning fungerar som smärtlindring är viktig information till personer med ledbesvär, sa Ewa Roos, som är sjukgymnast.
Nyheter • Publicerad 19 april 2001

Hon medverkade under det första blocket, som handlade om artroser. En sorts förslitning av ledbrosket, som gärna drabbar kvinnor på väg upp i åren, och som ofta drabbar knän.

Tränar man musklerna ökar endorfinhalten, kroppens egen smärtlindrare, och musklerna stabiliserar leden, förklarade Ewa Roos. Som tycker att träning är den verkliga artrosmedicinen, med flera fördelar.

Annons

Den minskar smärta, svullnad och stelhet, har inga biverkningar, och motverkar fysisk inaktivitet.

På så sätt motverkar den också andra sjukdomar, till exempel hjärt- och kärlsjukdomar.

Medan Ewa förespråkade träningen sa hon också att det viktigaste är att man gör något, inte nödvändigtvis vad man gör. Man kan styrketräna, ha konditionsträning, promenera, cykla eller ha vattengympa, till exempel.

Hon sa också att träning har minst lika god effekt för artrospatienter som Alvedon och andra värktabletter.

Av Gunilla Ingels 044 – 18 55 38
Av Gunilla Ingels 044 – 18 55 38
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons