Georg Oddner sammanfattar
– Det är ingen temautställning, men man kan säga att bilderna skildrar människans villkor. Jag har inte fotat Berlinmurens fall eller några andra stora händelser, utan gjort vardagliga iakttagelser, säger han.
Utställningen, som samlar bilder från Oddners dryga 50 år som verksam fotograf, består av två delar, en större på Malmö konsthall och en mindre på Malmö muséer.
Malmö konsthall ställer bland mycket annat ut hans porträtt av jazzprofiler som Duke Ellington och Putte Wickman, stilleben av torkade blommor och frukter och foton från hans resor i USA, Japan, Argentina och Kina.
På Malmö museer ligger fokus på bilder med skånska motiv. Beställningsarbeten från företag i området, bland annat Volvo och Domus, samsas med landskapsbilder och dokumentära bildserier över Malmös framväxt. Initiativet till både utställningen och boken kom från en grupp fotoentusiaster med anknytning till Malmö museer.
– De frågade mig för mer än ett år sedan om de kunde få gå igenom mitt arkiv och se om det fanns bra bilder som aldrig fått chansen att träda fram i ljuset, och det tyckte jag lät skojigt, berättar han.
Gruppen gjorde en grov gallring, och sedan fick Oddner själv välja ut bilder till utställningen. Resultatet blev en blandning av både hans mest uppmärksammade bilder och av sådana som aldrig tidigare visats. Rent juridiskt är bilderna dock inte längre hans. Fotografen överlät förra året hela sin bildsamling med nästan 700 000 exponeringar till Malmö museer mot en symbolisk ersättning.
– Jag ville befria mina efterlevande från det oerhört svåra beslutet om de skulle slänga eller behålla alla bilderna vid min bortgång, säger han.
Ytterligare en anledning till att Georg Oddner sammanfattar sin lika framgångsrika som breda karriär är att han fyller 80 i höst. Just ordet karriär tar han dock ogärna i sin mun.
– Det är ett väldigt amerikanskt ord som jag tycker illa om. Man tar inte en bild för sin karriärs skull, utan för att den är en angelägenhet, säger han. (TT Spektra)
John Airaksinen