Annons
Nyheter

”Glömt” ska få oss att minnas

Nyheter • Publicerad 7 mars 2001
Jennifer Lewin som är längst till vänster har skrivit manuset till pjäsen Glömt tillsammans med de andra som medverkar. Här är det genrep tillsammans med yngsta medspelaren, Nonni Nilsson. ]
Jennifer Lewin som är längst till vänster har skrivit manuset till pjäsen Glömt tillsammans med de andra som medverkar. Här är det genrep tillsammans med yngsta medspelaren, Nonni Nilsson. ]Foto: 

TEATER. Jämställdhet är inte bara frågan om manligt och kvinnligt, tycker teatergruppen Big Mamma and the Holding Company som sätter upp pjäsen Glömt på Konserthuset i]dag. Den belyser samhällets orättvisor. Inte bara de kvinnliga utan individernas.

För tredje året i rad sätter Darleen Bever-Lewin, lärare i engelska och drama på C4-skolan, upp en pjäs på Internationella kvinnodagen i Konserthuset. I år har hon tillsammans med elever från olika gymnasieprogram, vänner till eleverna och föräldrar arbe]tat fram pjäsen Glömt. Manuset har Jennifer Lewin skrivit i ett tätt samarbete med de andra som medverkar.

Annons

–Glömt handlar om att öppna ögonen för de orättvisor som finns i samhället. Den ställer frågan om vi har glömt bort jämställdheten och tagit ett steg tillbaks, säger Jennifer Lewin.

Pjäsen belyser inte bara kvinnans situation utan allas. Allt från kvinnohatare, till anorektiker och ungdomar som varit utsatta för någon form av misshandel. Inte bara de förtryckta utan även de som förtrycker.

–Det finns alltid en person bakom en handling, säger Jennifer Lewin och berättar om Ola som våldtar en klasskamrat i pjäsen. Ola har under sin uppväxt misshandlats av sin pappa och har ingen manlig förebild förutom den han får från porrfilmer.

”Hur vet man att man är en man. Det kan man ju inte veta. Tur att det finns porrfilmer”, säger han vid ett tillfälle under gårdagens repetition och plötsligt är det lättare att förstå hans sätt att handla även om det inte accepteras.

Sammanlagt är det cirka 30 stycken som är engagerade i pjäsen, varav 19 medverkar på scen. Nästan hela tiden.

– Jag har en egen regel. Alla som vill ska få en plats som passar dem här, säger Darleen Bever-Lewin.

TERESE CRISTIANSSON

Fotnot: Pjäsen spelas på Konserthuset i]dag, torsdag, klockan 10.00, 15.00 och 19.00.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons