Annons
Nyheter

Goda råd till nya studenter

Våga fråga. Det finns inga dumma frågor. Det var ett av många goda råd som 500 nya studenter fick under två introduktionsdagar till högskolelivet.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2001
Med introduktionsdagarnas tipsrunda får de nya högskolestudenterna orientera sig på campus. Här letar Helene Andersson, Sofia Berg, Maria Bolin, Rebecka Darouiche och Jenny Bengtsson kontroller.
Med introduktionsdagarnas tipsrunda får de nya högskolestudenterna orientera sig på campus. Här letar Helene Andersson, Sofia Berg, Maria Bolin, Rebecka Darouiche och Jenny Bengtsson kontroller.Foto: Inte lätt hitta rätt.

Med karta i handen och en lätt förvirrad uppsyn rörde de sig över skolgården i klungor.

– Det är bättre att känna så i dag än på onsdag när terminen börjar, säger Jenny Bengtsson, 26 år från Klippan.

Annons

En tipspromenad ska hjälpa studenterna orientera sig på området. Frågorna lär ut allt från kuriosa om högskolan till praktiska detaljer om vilka bussar som går till området.

– Det är bra att lära sig alla smågrejor innan terminen startar, tycker Jenny Bengtsson.

Hon hade lite svårt att orientera sig i går morse, men nu börjar bilden klarna.

– I dag känns det inte lika nervöst längre, säger Helene Andersson, 30 år, också hon från Klippan.

Tjejerna fann varandra redan på första introduktionsdagen. De har redan bildat ett litet gäng som ska läsa samma utbildning, till lärare, men med olika inriktningar.

– Det är skönt att känna igen några ansikten, säger Rebecka Darouiche, 30 år från Karlshamn.

När invigningen var överstökad väntade ett späckat program. Studenterna fick tillfälle att ventilera sina förväntningar och frågor inför studierna.

– Det var skönt att se att andra tänker som jag, säger Sofia Berg, 18 år från Färlöv. Jag hade svårt att få fram schemat från Internet. Nu har jag fått hjälp att komma åt det på nätet.

Andra programpunkter gav praktiska råd och tips för att underlätta att studierna. Både studieteknik och informations- och presentationsteknik fanns med på schemat.

– Det är upplagt med mycket humor. Det gör det lättare att ta till sig, säger Helen Andersson.

Annons

Det är mycket man ska hinna med som student. Man ska göra bra ifrån sig studiemässigt, och hinna med att festa och kanske arbeta vid sidan om. Under rubriken Studentliv fick studenterna råd om hur man kan minska stressen.

– Här fick studenterna bland annat lära sig att säga nej, säger Maria Ramberg, en av värdarna för programpunkten.

Maria Ramberg har varit aktivt engagerad medan hon läste till personalvetare. Nu uppmuntrar hon andra att göra likadant.

– Det är otroligt lärorikt och roligt. Man lär känna många och lär sig praktiska kunskaper i ledarskap, projektarbete och social kompetens utanför de teoretiska studierna. Men aktiva studenter kan ibland uppleva att alla drar i dem. Då måste man kunna säga nej också.

asa.pearce[AT]kristiantadsbladet

Av Åsa Pearce 044-18 55 80
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons