Goda utsikter för läkarstudenter
Den framtida arbetsmarknaden ser ljus ut för den som i höst börjar plugga till tandläkare, läkare eller sjuksköterska. Detsamma gäller för de som börjar läsa till förskollärare, speciallärare eller specialpedagog. Blivande högskoleingenjörer kan också känna sig trygga med att hitta ett jobb efter examen, enligt en ny rapport från Högskoleverket. För samtliga gäller att de lediga tjänsterna kommer att vara fler än antalet nyutbildade.
Högskoleverkets beräkningar utgår från dagens storlek på utbildningar, och hur läget på arbetsmarknaden väntas se ut när höstens högskolenybörjare tar examen om fyra-fem år. Blivande arkitekter kan känna viss tillförsikt - prognosen är att det blir balans mellan jobbutbud och antal nyutexaminerade. Det gäller även för sjukgymnaster, lågstadielärare, jurister och civilingenjörer.
Däremot måste den som läser till journalist, konstnär eller ämneslärare göra sig beredd på tuff konkurrens, eftersom det utbildas fler än vad arbetsmarknaden behöver.
Redan i dag har sjukhusen svårt att rekrytera tillräckligt många läkare och enligt Högskoleverkets prognos kommer läkarbristen att bli ännu större - inte minst därför att andelen äldre i befolkningen ökar. Läkarutbildningen har byggts ut något, men ska Sverige vara självförsörjande på läkare behöver antalet nybörjarplatser öka från 1100 till 1600 per år. Då har det tagits med i beräkningarna att ett antal svenska studenter återvänder efter att ha tagit sin läkarexamen utomlands. Till skillnad från de flesta andra utbildningar kan universiteten och högskolorna själva inte besluta att utöka läkar- eller tandläkarutbildningarna. Ytterst är dimensioneringen regeringens och riksdagens beslut.
- Det har varit känt i 20 år att kapaciteten skulle behöva öka, men man har en försiktig hållning. Studenterna finns ju, konstaterar utredaren Stig Forneng.
När det gäller bristyrket förskollärare går signalen snarast till arbetsgivarna. Utbildningsplatserna finns, men inte intresset hos studenterna som hellre riktar in sig på grundskolan där lönen är högre.
(TT)