Annons
Nyheter

Gomorron i ett nej-Sverige

Svenskarna vaknar i dag upp i ett land som har sagt klart nej till euron. Folkomröstningen resulterade i ett förkrossande nej. Nejsidan segrade med hela 15 procentenheter.
Nyheter • Publicerad 15 september 2003

Då bara ett tiotal distrikt återstår att räkna ligger nejsidan på 56,1 procent mot 41,8 för ja. Valdeltagandet var högt, 81,2 procent.

Endast i Stockholms län och Skåne blev det övervikt för ja till euron och EMU:s tredje steg.

Annons

Statsminister Göran Persson tog till orda då sammanräkningen nästan var klar och konstaterade att resultatet var mycket klart och valdeltagandet glädjande högt:

– Utfallet är mycket lätt att respektera, och det ska vi nu alla ta ansvar för och se till att göra det bästa möjliga av, sade han.

Inte överraskad

Persson verkade samlad och rentav leende – han föreföll inte överraskad över resultatet.

– Jag hade hoppats på något annat, medgav han. Men vi ska ta vara på Sveriges intressen i Europa i övrigt. Jag vet inte vad resultatet för med sig på marknaden.

Persson tillade att han bedömde att de ekonomiska utsikterna blir sämre eftersom Sverige inte övergår till euron. Men svenska folket har varit informerat.

Från Europeiska centralbanken (ECB) i Frankfurt kom beskedet att resultatet inte kommer att förändra kontakterna mellan ECB och svenska Riksbanken.

EU-kommissionens ordförande Romani Prodi sade att han var beredd på ett nederlag.

Prodi: värre än väntat

– Jag var inte beredd på ett så stort nederlag. Det här var värre än vad jag hade väntat mig. Svenskarna verkar inte vilja närma sig EU, sade han.

Annons

Vänsterpartiets ledare Ulla Hoffmann sade i en kommentar att det nu är dags att förhandla om att Sverige ska lämna stabilitetspakten. Något som Göran Persson avfärdade totalt.

– EU är inte ifrågasatt och jag hoppas att de som vunnit folkomröstningen inte nu vidgar agendan, sade han.

Persson konstaterade också att valresultatet inte föranleder funderingar på hans egen avgång.

– Det här är ingen kabinettsfråga och det har jag sagt under hela valrörelsen.

Ej uppror

På nejsidans valvaka rådde i början en försiktig optimism som snart övergick i segerjubel. Redan då SVT:s valundersökning presenterades pekade det mesta på en nejseger. Tendensen förstärktes sedan allt eftersom räkningen fortsatte.

Den socialdemokratiska nejsidans ledare Sören Wibe trodde inte att resultatet ska ses som ett uppror mot etablissemanget. Han sade att majoriteten gjort ett klokt och rationellt val.

På jasidan sade kd-ledaren Alf Svensson att Europatanken inte slagit rot hos flertalet svenskar.

Inflationen

LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin konstaterade att cirka 65 procent av LO-folket tydligen stött nejsidan. Nu såg hon fram emot att informera mer inom LO om EU och dess arbete.

Annons

– Vi ska försöka hålla inflationen där vi vill ha den på två procent även nu, sade riksbankschefen Lars Heikensten.

Vänsterpartiet är det parti som har flest nejsägare enligt SVT:s vallokalsundersökning med 88 procent som röstat nej, tätt följt av miljöpartiet med 84 procent.

Moderaterna har de flesta jasägarna, 75 procent sade ja medan 24 procent sade nej, med folkpartiet som tvåa med 71 procent jaröster. Bland socialdemokrater och kristdemokrater var det i stort sett dött lopp. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons