GÖS på bädd
I dag bjuder jag på en trerätters-meny med bland annat gös. Försök få tag på fjällad och filéad gös hos fiskhandlaren. Annars kan man även använda till exempel torsk och havskatt. Håll till godo och smaklig spis. (4 pers) 1-2 potatisar olja och/eller smör att steka i 100 gram sikrom 1 dl creme fraiche 1 hackad röd lök dill att garnera med 1. Riv potatisen på grova sidan. Låt rinna av något. 2. Hetta upp ett stekjärn och tillsätt lite smör och matolja. 3. Lägg i potatisen i fyra högar och platta till försiktigt. Lägg inte på för tjockt. Fortsätt steka på hög värme 1-2 minuter, sänk sedan värmen och låt steka ytterligare cirka 3-4 minuter. Vänd rårakorna och stek cirka 5 minuter. Salta och peppra något. Lägg upp på tallrik och klicka på sikrom, creme fraiche och lök. Garnera med dill. (4 pers) ca 700 gram gösfilé fjällad med skinn 4-5 färska rödbetor 150 gram bacon skuren i bitar 200 gram färsk bladspenat 200 gram smör 2 msk kapris 1. Koka rödbetorna med skal i saltat vatten ca 30-35 minuter. Spola kallt. Nu är det lätt att skala rödbetorna med händerna. Skär dem i klyftor och ställ åt sidan. 2. Förväll spenaten några sekunder i saltat vatten. Spola kallt och ställ åt sidan att rinna av. 3. Stek baconen knaprig och låt rödbetor och spenat följa med på slutet. 4. Bryn gösen utan panering i varm olja och stek ett par minuter på varje sida. Salta. 5. Bryn även smöret i en stekpanna. 6. Lägg upp bacon, rödbetor och spenat på en tallrik. Lägg gösen ovanpå och strö över lite kapris. Avsluta med att hälla på lite brynt smör. 7. Servera gärna med hemgjord potatismos eller kokt potatis. (4 pers) Parfait 60 gram strösocker halv dl vatten 1 dl grädde 4 äggulor 30 gram florsocker 2 dl vispgrädde 1. Smält strösocker på svag värme i en teflonpanna tills sockret är brunt. 2. Tillsätt vatten och grädde lite i taget. Rör ordentligt hela tiden. Låt koka ihop något. Låt svalna helt. Inte kallna. 3. Vispa äggulor med florsocker poröst. 4. Vispa grädden för sig och vänd ihop med äggen. Vänd till sist i caramellesåsen. Blanda ordentligt. 5. Häll upp i portionsformar och frys några timmar. Fikon 4 stycken färska fikon 2 dl madiera 2 dl vatten 1 dl socker 1. Koka ihop socker, vatten och madeira. 2. Lägg i fikonen hela och koka ytterligare cirka 5 minuter. Ställ åt sidan att kallna. 3. Tag upp fikonen och dela på mitten. 4. Stjälp upp parfaiten på tallrik och servera med fikon. Garnera med citronmeliss eller mynta. DAN BERTRAM