Nyheter

Grillade lyxmusslor

Nyheter • Publicerad 15 maj 2003
Lyxiga musslor.
Lyxiga musslor.Foto: 

Så fort det handlar om grillade fiskar och skaldjur är det viktigt att grillgallret är helt rent. Normalt ska gallret ligga vid sidan av glöden fram till dess grillningen börjar när fisk står på menyn. Just pilgrimsmusslor är så snabbgrillade att de även kan läggas på hett galler. För att de inte ska gå sönder när de lyfts från gallret bör man ha en vass, långbladig kniv, typ filékniv till hands. Grilltiden stannar vid någon minut på vardera sidan. Pilgrimsmusslorna bjuds med två salsor, den första med tydlig smak av basilika och pernod, den andra med hetta från stark sambal oelekkrydda. för 4 personer 16-20 stora pilgrimsmusslor, helst med romsäck salt 1 msk rapsolja Till basilikasalsan: 1 kruka färsk basilika 2 msk olivolja 1 nypa salt, helst gourmetsalt 1 tsk Pernod Till chilisalsan: 3 msk tomatpuré 1 msk sambal oelek 1 msk olivolja 1 msk inlagd (eller färsk) koriander 1. Plocka ner en kruka basilika och lägg blad och stjälkar i mixerskålen. Tillsätt olja, salt och Pernod. Kör samman med stavmixer (bäst vid så här små volymer, annars går matberedare med kniv också att använda). 2. Blanda tomatpuré, sambal oelek, olivolja och hackad koriander i skål. Lägg upp de två salsorna var för sig, gärna på skedar som bjuds till varje matgäst. 3. Pensla pilgrimsmusslorna med olja och strö över lite salt. Grilla hastigt på rent galler eller halstra i grillpanna. Serveras med citron, sallad och vitt, gärna rostat bröd. Vill man äta musslorna som huvudrätt bjuds lätt basmatiris eller pressad potatis till. (TT Spektra)

lättlagat
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.