Nyheter

Gudrun Schyman avgår

Gudrun Schyman avgår som partiledare för vänsterpartiet. Det beskedet gav hon vid en presskonferens i morse. Schyman sade att hon redan tidigare bestämt mig för att avgå vid partikongressen i början av 2004, efter EMU-omröstningen. Det kände både partiledningen och valberedningen till, sade hon.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2003

- Frågan i det här läget var om jag skulle avgå 2004 eller nu. Att jag inte avgick redan första dagen beror på att jag vill prata med medlemmarna först.

- Men situationen är nu ohållbar och därför väljer jag att avgå nu, sade hon.

Vid presskonferensen sade Schyman att de samtal som förts under helgen med ledande partiföreträdare från hela landet varit vägledande för hennes beslut i fråga om att avgå.

- Det har varit olika röster och olika åsikter, sade Schyman.

Samtidigt tillade hon att diskussionerna kring hennes deklarationer, avdrag och om hon kan fortsätta som partiledare eller inte fullständigt blockerat partiets politiska arbete

Ett annat alternativ till att avgå hade naturligtvis varit att sitta kvar som partiledare, men bara under förutsättning av ett hundraprocentigt stöd, sade Schyman.

- Och så är inte situationen.

Schyman försökte förklara hur situationen med hennes deklaration kunde uppstå. Enligt Schyman är det svårt att kombinera rollen som vanlig människa med att vara partiledare.

- Det skapar kollisioner, sade hon.

Vänsterpartiets partisekreterare Pernilla Zethreaus sade vid presskonferensen att ett extra partistyrelsemöte ska hållas den 7 februari. Där ska partiet välja en första och en andre vice ordförande.

Den förste vice ordföranden kommer att fungera som tillförordnad partiledare fram till den ordinarie partikongressen i februari nästa år.

Pernilla Zethraeus ville inte före partistyrelsemötet spekulera i namn.

- Fram till dess kommer beredningsarbetet att pågå.

Gudrun Schyman fick frågan hur det kändes att inte ha fått stöd under de samtal som under helgen förts med ledande partiföreträdare. Schyman ansåg att de bedömningar hon mött varit helt riktiga.

Samtidigt sade hon att hon både velat och tror sig ha kunnat på ett bra sätt fortsätta leda partiet. Men det fanns ett helt avgörande förbehåll:

- Det hade bara kunnat fungera om jag hade haft hundraprocentigt stöd, sade Schyman.

Gudrun Schyman erkände att känsloläget var "lite delat" inför att avgå. Eftersom hon ändå planerat att avgå vid nästa kongress var hon mentalt förberedd, men en kongressavgång skulle ha varit roligare, sade hon.

- Men omständigheterna är sådana. Jag känner mig inte på något sätt tvingad att gå, sade Schyman.

På en fråga om hur avgången kommer att påverka nejsidans möjligheter i EMU-valet i september klargjorde Schyman att även om hon avgår så kommer hennes röst inte att tystna som nejförespråkare och partiföreträdare. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.