GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Handbollsprofilen Sten Olsson död

En av Kristianstads stora idrottsprofiler Sten Olsson har efter en tids sjukdom gått bort i en ålder av 64 år.
Sten Olsson gör tummen upp vid IFK Kristianstads jubileumsmatch 1999. Arkivbild: Tommy Svensson
Sten Olsson gör tummen upp vid IFK Kristianstads jubileumsmatch 1999. Arkivbild: Tommy Svensson
Foto: 

IFK Kristianstad har sorg, men i lika hög grad idrottslivet i Kristianstad, då Sten Olsson under sina år blev mycket uppskattad för sitt gentelemannamässiga uppträdande på idrottsarenorna. Han var en genuin Kristianstadsgrabb, som fick sin idrottsuppfostran i Kristianstads BI.

Kristianstads handbollsserier var en plantskola för handbollstalanger i Kristianstad och det var här IFK fick upp ögonen för hans fina målvaktsspel. Han blev under 60- och 70-talen en mycket säker kugge i både handboll och fotboll i IFK Kristianstads dress. Och i båda sporterna var han en rese i försvarsspelet. Han var ett känt ansikte inte bara för att han var idrottsman utan han var en duktig och populär vaktmästare både på Kristianstads Idrottsplats och i Idrottshallen.

Hans lugna framträdande både på idrottsbanan och senare som en idrottens tjänare i rollen som vaktmästare rönte allmän uppskattning i stora kretsar.

Handbollen, där han var målvakt, blev hans stora idrott där han spelade i blågult 35 gånger perioden 1965-1973 och deltog i München-olympiaden 1972.

Men på den tiden gick det att kombinera att spela både handboll och fotboll på hög nivå. Han spelade 103 matcher i svit i allsvenskan/elitserien. Alla som såg honom spela handboll minns hans säkra utkast, som bäddade för målgivande kontringar. Sten Olssons fina spel målvaktsspel bäddade för IFK Kristianstads återkomst till elitserien 1970. Det var en rolig tid berättade han för mig, när jag gjorde en intervju inför en artikel i IFK Kristianstads jubileumsbok. Han nämnde också SM-finalen 1974-75 som lite speciell, då laget kunde ta SM-silvret.

Idrottsåret 1970 fick han också ta emot Kristianstadsbladets pris, som främste idrottsutövare i Kristianstad.

Juryn föll för hans målvaktsspel i handbollen med serieseger i division II samt framgångarna i kvalmatcherna, som gav avancemang till allsvenskan.

Höjdpunkten i hans idrottskarriär var då han fick vara med i München-olympiaden 1972. Han bar på ett otrevligt minne från deltagande i OS.

Handbollslaget bodde bara 100 meter från de israeliska idrottsmännen, som blev dödade i en hemsk massaker. Den svenska truppen fick inte veta så mycket om händelsen utan deras anhöriga hemma i Sverige visste mer.

Trots alla fina framgångar inom handbollen ansåg Sten Olsson att fotbollen var roligare som spel. Han gillade helt enkelt fotbollen bättre, där han var en säker försvarsspelare.

Det var stora fester på Kristianstads Idrottsplats, när Sten Olsson kanske gjorde sitt bästa fotbollsår 1973, då IFK Göteborg och Halmstads BK lockade 4 000-5 000 åskådare.

Våra tankar går till hans anhöriga och då främst hustrun Inga-Britt samt barnen Peter och Susanne.

Eje Johansson

Läs mer