Nyheter

Hårdare krav på husse och matte

Nu blir det svårare att gå på jobbet och lämna hunden eller katten ensam hemma under tiden. Till exempel ska en vuxen hund rastas var sjätte timme på dagtid, enligt Jordbruksverkets nya regler.
Nyheter • Publicerad 25 mars 2008

Våra fyrfota vänner ska ha tillsyn minst två gånger om dagen och de har rätt att få sina behov av social kontakt uppfyllda. Att hålla sin hund bunden ensam hemma i huset är därför synnerligen olämpligt.

- Det finns skräckexempel. Bland annat när husse och matte kopplade sin hund i köksbordet för att sedan åka på minisemester, berättar Christina Lindgren, veterinärinspektör vid Jordbruksverket. Den 1 maj träder verkets föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt i kraft. De sätter en lägsta nivå och talar om vad som minst måste vara uppfyllt för att din hund eller katt ska ha möjlighet att må bra och kunna bete sig på ett naturligt sätt.

- Tidigare fanns det inte några föreskrifter alls om hur man ska sköta hundar och katter, reglerna berörde främst utrymmeskraven, säger Christina Lindgren.

De nya bestämmelserna ska ge hund- och kattägare, samt olika verksamheter som exempelvis hunddagis, tydliga regler och praktiska råd om hur de fyrbenta får ett bra liv. Även kontrollpersonal ska få stöd i sitt arbete. Christina Lindgren tror att det blir lättare att tillrättavisa en slarvig husse eller matte nu när det finns tydliga regler att visa upp.

- Kommuner och länsstyrelser har ganska stora problem med sällskapsdjur som far illa, det handlar inte bara om kor som står med dynga högt upp på benen, säger hon.

Om en djurägare trots djurskyddsinspektörens påpekanden inte åtgärdar en brist kan det bli fråga om vite. Hjälper inte ens det kan ärendet gå till domstol. Där kan ägaren dömas till böter för brott mot djurskyddslagen, eller i värsta fall dömas för djurplågeri med fängelsestraff som följd. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.