Nyheter

Hastverk av Karin Wahlberg

Nyheter • Publicerad 20 augusti 2004
Karin Wahlberg.
Karin Wahlberg.Foto: 

Ny bok

Karin Wahlberg: "Flickan med majblommorna" (Wahlström & Widstrand)

Ett av de ställen där mycket irritation kan uppstå är tvättstugan. Ska man dela på något så pass intimt så kan inte annat än bråk uppstå. Alla som har bott i hyreshus och delat tvättmaskin och torkutrymmen med andra vet hur det kan vara, antingen blir man själv sur för att grannen inte hämtat tvätten i tid eller så får man kanske ett anonymt kuvert med ludd i - det som man glömde rensa från tumlarfiltret.

I Karin Wahlbergs fjärde deckare om kriminalkommissarie Claes Claesson och hans kollegor - där Claesson på grund av barnledighet inte har någon speciellt framskjutande roll - är det just en tvättstuga som är platsen för ett mord. En vanlig tant som ingen i trappen tycker illa om hittas brutalt nedslagen och dör så småningom av sina skador. Vem som skulle kunna vilja ta livet av denna till synes harmlösa dam blir en knepig gåta för kriminalare Louise Jasinski som vikarierar för Claesson att knäcka.

En flicka som säljer majblommor dras olyckligt nog också in i härvan av konstiga relationer, elaka styvmödrar med konstigt temperament, och det nästan obligatoriska inslaget av pedofili så snart ett barn är involverat.

Intrigen är inte speciellt trovärdig och hela historien känns lite ogenomarbetad - ett hastverk. Förargliga faktafel, irriterande tokroliga avstavningsfel och en dialog som emellanåt går på tomgång gör detta till lite av en "mellanbok" från en författare som förut skrivit både underhållande och spännande böcker om Claesson och hans brottsbekämpande gäng.

Kanske är det svårt att hålla kvaliteten uppe, kanske är det tuffa krav från förlagen att åstadkomma deckare efter deckare, en populär och lättsåld genre. Men alltnog, de tidigare böckerna håller en betydligt högre standard.

Lotta Tholin

lotta.tholin@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.